Doorgaan naar artikel

‘Teler heeft keuzes voor gezamenlijkheid’

De Nederlandse tuinbouwsector is onder andere groot geworden door bij elkaar te kijken.

LTO of de voorgangers en als laatste LTO Groeiservice faciliteerden dit. Bij de glasgroentebedrijven werden rondgangen georganiseerd, in elk tuinbouwgebied in Nederland, en deze werden drukbezocht.

Ergens in 2005 of 2006 kwam hier de klad in. U kunt wel raden waardoor. Het Productschap Tuinbouw verdween en daarmee ook de gelden voor onderzoek, zowel gezamenlijk fundamenteel als praktisch onderzoek.

Gewascoöperaties

LTO heeft hierop een antwoord bedacht en dat zijn dan de gewascoöperaties. Elke groep telers van een gewas kan zo’n coöperatie beginnen. Inmiddels zijn bij verschillende gewassen coöperaties opgericht in de bloemen en in de groente. Dit alles op vrijwillige basis.

‘Als je iets wilt weten, zul je je portemonnee moeten trekken’

Het woord coöperatie dekt wel de lading: men kan lid worden. En daar zit hem nu net de kneep. Sommigen van ons denken: ik word geen lid en de onderzoeksresultaten worden vanzelf openbaar. Die vlieger gaat niet meer op. Ook dit onderzoek wordt afgeschermd. Dit is de nieuwe realiteit: als je iets wilt weten zul je je portemonnee moeten trekken.

Keuzes voor onderzoek

Komkommertelend Nederland heeft verschillende keuzes om dit onderzoek vorm te geven. Men kan lid worden van de gewascoöperatie komkommer die zich bezighoudt met allerlei onderzoek dat te maken heeft met de teelt: zoals financiering van aanvragen van vrijstellingen om het middelenpakket enigszins op peil te houden, onderzoek naar spint, schimmelaantastingen et cetera.

‘Fundamenteel onderzoek is voor menig tuinder een ver-van-mijn-bed-show’

Een andere keuze is het komkommercluster in Venlo (Limburg) voor de koplopers in de komkommerteelt. Je kunt ook van beide lid worden. Als je voor gezamenlijk gaat, heb je dus drie keuzes om onderzoek te laten doen.

De derde keuze komt echter niet van de grond. Fundamenteel onderzoek is voor menig tuinder een ver-van-mijn-bed-show. Hier zal een tuinder niet zo gauw geld voor vrijmaken. Dit onderzoek kost jaren voordat er resultaat is. Misschien hebben we hier iets dat de overheid moet oppakken.

Share this

Afbeelding
Willem Doorn

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin