Doorgaan naar artikel

Teler eist 1,5 miljoen na afketsen deal tuingrond

Image

Een Gelderse teler eist meer dan 1,5 miljoen euro schadevergoeding van een grondontwikkelaar vanwege het afzien van de koop van ruim acht hectare tuingrond.

Bij die transactie was in 2007 een koopprijs van 3,5 miljoen euro bedongen, maar is er lang gesproken over grondonderzoek voor eventuele vervuiling. De teler stelt voor de rechtbank Gelderland dat de koper zich daarbij met onrechtmatige gronden heeft terug getrokken uit de transactie.

De transactie werd voorbereid in 2007, terwijl in 2008 de koper zich niet langer gebonden voelde aan de transactie. De teler baseert de schadevergoeding op het verschil tussen de overeengekomen prijs en de aanschafprijs van die grond, verrekend met een vergoeding van gederfde rente en afkoop van een erpachtcontract door de verkopende teler. Op basis van schriftelijke bewijsstukken en getuigenverklaringen kan de rechtbank niet vaststellen of de overeenkomst vast lag.

De rechter heeft in een tussenuitspraak de eis van de teler niet bij voorbaat afgewezen of toegekend. De verkopende teler krijgt de mogelijkheid meer bewijs te leveren voor zijn claim dat afspraken waren gemaakt over grondonderzoek.

Wat het effect is van de waardedaling van tuingrond sinds 2008 blijft in de uitspraak van de rechtbank onduidelijk.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin