Doorgaan naar artikel

‘Teler bemoeit zich niet met prijsvorming’

Image

Telersverenigingen verwachten geen problemen met nieuwe regels over de rol van telers bij de prijsvorming.

Verenigingen moeten aantonen dat individuele telers geen invloed hebben op de prijsvorming. Die scherpere regels zijn voorwaarden voor GMO-toekenning. Dat meldde het Productschap Tuinbouw in juni. Dat zou de rol van telers in verkoopcommissies kunnen beïnvloeden.

Op het gebied van verkoop en prijsvorming verandert er niets voor Coöperatie Coforta / The Greenery. “The Greenery heeft verkopers in dienst die de producten van de telers verkopen. De verkopers bepalen de prijs. De PAC’s en Verkoopcommissies hebben geen inspraak in de prijs. Deze commissies hebben een adviesfunctie; verkopers leggen achteraf verantwoording af over de verkopen. Nooit vooraf”, stelt een woordvoerder van The Greenery.

ZON heeft een gelijkluidende reactie. De woordvoerder geeft aan dat zowel voorheen als nu ZON aan alle PT-voorschriften en –richtlijnen voldoet. De scherpere regels veranderen op dat punt niets. Ook FresQ stelt dat telers wel betrokken zijn bij marktevaluaties achteraf, maar dat verkopers gaan over de prijzen. Alleen Fruitmasters wil niet reageren op de vraag over de inbreng van telers.

Bij een controle eind 2011 bleek dat de Europese Commissie vraagtekens zet bij de Nederlandse uitvoering van de GMO-regels op dit punt.  Juist op dit punt zijn in de laatste jaren door het PT schorsingen ingesteld omdat telersverenigingen de scheiding tussen telers en commerciële afdelingen niet voldoende konden aantonen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin