Doorgaan naar artikel

Telen uit de grond nog niet rendabel

Image

Teeltsystemen zonder grond geven een vier keer grotere opbrengst per hectare dan teelten in de grond, maar de systemen zijn nog niet rendabel.

Dat bleek woensdag op een symposium in Venray, waar de resultaten zijn gepresenteerd van het project Teelt de Grond uit.

Er is onderzoek gedaan bij het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) en bij een aantal telers naar teeltsystemen op water en op substraat in de buitenlucht.Bij het telen van prei op water is omgerekend 286 ton per hectare geoogst tegen gemiddeld 65 ton bij het telen in de grond. Dat is een factor 4,4 meer. Bij kropsla was de productie een factor 4,2 groter en bij spinazie 4,4. Bij de teelt van bloemkool op water was de opbrengst 1,9 keer hoger dan in de grond. De productiestijging is minder dan bij andere gewassen, zegt programmaleider Janjo de Haan van Wageningen UR. “Bij bloemkool kan je het aantal planten per vierkante meter minder sterk vergroten dan bij andere gewassen. Ook zijn hierbij minder teelten per jaar mogelijk.”Onderzoeksinstituut LEI en PPO onderzochten de rendabiliteit van teeltsystemen uit de grond. Ondanks de veel hogere opbrengsten zijn de teeltsystemen niet rendabel. De Haan: “Bij prei en kropsla is het bijna rendabel, maar bij spinazie en bloemkool nog niet.”De grote winst zit in efficiënter gebruik van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen, zegt LEI-onderzoeker Rob Stokkers. “En er is minder grond en iets minder arbeid nodig. Maar bij de teelt op water is het waterverbruik hoger dan bij telen in de grond. En het energieverbruik is hoger omdat water wordt rondgepompt.”

Bekijk meer

Delen

Image
Jan Engwerda

redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin