Doorgaan naar artikel

‘Telen onder panelen werkt niet met vroege rassen’

Rini Kusters bij zijn pruimen onder zonnedak. - Foto: Herbert Wiggerman

Rini Kusters bij zijn pruimen onder zonnedak. - Foto: Herbert Wiggerman

Zijn zonnepanelen doorstonden een hagelstorm en met de oogst van pruimen, rode bessen en peren op zijn eind kijkt Rini Kusters terug op toch een mooi seizoen.

In de twee jaar dat fruitteler Rini Kusters in Wadenoijen rode bessen onder zonnepanelen teelt, is duidelijk geworden dat de panelen een teelt heel goed kunnen verlaten, maar dat vervroegen niet gaat. “Vroege rassen werken niet onder panelen. Die panelen nemen te veel licht en temperatuur weg. Misschien hadden we dat van tevoren kunnen bedenken, maar ik ben toch blij dat we het geprobeerd hebben. We hebben ervan geleerd.”

De potten met Junifer, ongeveer 1.000 vierkante meter, worden daarom vervangen door Rovada. “Die potten met Junifer gooi ik niet weg. Daar ga ik 50 meter verderop, traditioneel onder folie, mee verder. Dat is makkelijk, als je in potten teelt.”

Toch nog rode bessen verkocht

De oogst van rode bessen is dit jaar enorm onder druk gekomen door de hagelstorm van 19 mei. Alles leek verloren, niet alleen door directe hagel, die deels door de zonnepanelen wel werd opgevangen, maar ook door de wind. Het resultaat van de rode bessen viel achteraf toch nog enigszins mee. “De planten onder de zonnepanelen hadden flink wat hagelschade opgelopen. Maar de 15% die is blijven hangen, heb ik toch nog goed kunnen verkopen.”

Met drie man klaar in gevarieerd plukvenster

De oogsttijd begon bij Kusters begin juli met pruimen en zit er nu op met de laatste stoofperen.van het ras Gieser Wildeman. Met dit pruimen, bessen en peren weet hij een mooi plukvenster te realiseren. “Omdat alles na elkaar komt, heb ik maar drie mensen nodig om alles eraf te krijgen.”

De kwaliteit van de peren is uitstekend, ook de maat is prima. “Omdat ik water heb kunnen geven, heeft het fruit niet onder de hitte en de droogte geleden.”

Nog smart-freshen bij collega‘s

Als de laatste peer morgen in de bak ligt, is het seizoen voor Kusters ten einde. Dan breekt de tijd aan voor klusjes die mogen, maar niet per se vandaag hoeven, zoals snoeien van het oude en afgedragen hout. “Die periode is relatief rustig. Maar voordat ik echt aan die werkzaamheden begin, besteed ik eerst nog een paar weken aan het ‘smart-freshen’ van fruit van collegatelers. Dat doe ik al een flink aantal jaren. Pas daarna wil ik, misschien, over vakantie gaan nadenken.”

Beheer
WP Admin