Doorgaan naar artikel

Tekort aan bio-komkommer na acties AH en Aldi

Een bijzondere samenloop van twee acties met biologische komkommers leidt tot krapte en te verwachten bijkoop in Spanje. Dat blijkt uit een rondgang in het afzetkanaal.

Aldi verkoopt volgens zijn folder Nederlandse komkommer voor € 0,79. AH verkoopt zijn biologische komkommer voor € 0,89 per stuk. Dat zulke grote ketens met biologische komkommers adverteren in deze tijd, is bijzonder. Dat het gelijk valt, is toeval, maar het lijkt een uitwerking op de markt te hebben.

Bijkopen in Spanje

Het samenvallen van beide acties leidt tot tekorten, waardoor het onvermijdelijk is dat Aldi in het tweede deel van de week Spaanse biologische komkommers moet bijkopen. Het Nederlandse areaal is volgens bronnen nog altijd te klein, ondanks uitbreiding eerder dit jaar. Het lijkt onmogelijk om zulke scherpe acties bij twee grote winkelketens van zo’n beperkt areaal te beleveren, stellen bronnen los van elkaar.

Teelt van biologische komkommer. - Foto: Peter Visser

Teelt van biologische komkommer. – Foto: Peter Visser

Met de prijs zit het op dit moment wel redelijk. Per stuk brengt een Nederlandse biologische komkommer € 0,60 tot € 0,70 op. De acties hebben de prijzen iets omhoog gebracht, terwijl gangbare komkommers op de veiling voor prijzen onder € 0,15 worden verkocht.

Uitbreiding in Nederland

Een handelaar stelt dat de acties in Nederland misschien wel bijzonder zijn, maar dat acties in Duitse retailkanalen een groter effect hebben op de markt, omdat die partijen groter zijn. Vrijwel alle winkelketens in Duitsland hebben ondertussen biokomkommers in het assortiment, stelt hij.

Spanje is met een snelgroeiend areaal een belangrijke leverancier, naast de lokale Duitse teelt. Ook in Nederland is er dus vraag naar Nederlandse komkommers, waardoor beide handelsbronnen ruimte zien voor uitbreiding van de biologische teelt in Nederland.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin