Doorgaan naar artikel

‘Tegen trend in iets vroeger komkommers planten’

'Tegen trend in iets vroeger komkommers planten' premium

'Tegen trend in iets vroeger komkommers planten'

De hogedraadteelt komkommer bij gebroeders Reijm in Berkel en Rodenrijs is halverwege week 42 beëindigd.

Piet Reijm: “De kachel is uit. Het gewas is gewoon op. Dat is eerder dan vorig jaar. Dat viel wel een beetje tegen.” Ook de producties gaven geen aanleiding om nog langer door te gaan. Die waren teruggelopen naar 2 of 3 stuks per week. “Al viel de geldopbrengst vanwege de goede prijzen nog niet tegen.”

Bij een hogedraadteelt is er op een gegeven moment ook geen speling meer mogelijk in het moment van stoppen. “Als je eenmaal besloten hebt de kop uit de plant te halen, dan zijn de laatste vruchten er op een gegeven moment gewoon af.”

200+ stuks

Over de totale eindproductie is Van Reijm tevreden. “Al is het ietsje minder dan andere jaren. Maar we zitten weer dik aan de 200+ stuks per vierkante meter. Ik denk dat we rond de 210 stuks uit komen.” De kwaliteit is tot het laatst toe goed geweest. “Het waren nog steeds leuke komkommers die eraf kwamen.”

Matten leger trekken

De laatste periode is 18 tot 19 graden Celsius in de nacht aangehouden, en 20 graden overdag. De watergift is met de korter wordende dagen teruggebracht. “En de laatste dagen van de teelt probeer je de matten leger te trekken voor de teeltwisseling. Al moet je op blijven letten. Op zo’n mooie dag als zondag 16 oktober zag je planten dan toch slap gaan.”

Trips beter beheersbaar

De plagen zijn goed onder controle. “We hebben wel meer wittevlieg dan we gewend waren, maar het is wel onder controle. Trips is beter beheersbaar gebleven dan vorig jaar. “Maar we hebben daarvoor ook meer uitgezet en er meer aandacht aan gegeven.”

Meeldauw kwam nog wat opzetten. “Aan het eind van de teelt ga je minder bestrijden. Je loopt er dan toch onder. Een week geleden hebben we toch nog een rondje gespoten. Maar je ziet nu al weer witte stipjes.”

De aanwezige virus-aantasting heeft zich inmiddels over de hele kas verspreid, in sommige hoeken wat erger dan andere. “Dat heeft toch wel productie gekost. Zeker na 1 september. Voor die datum vallen gevolgen van virus nog wel mee.”

Tijd voor onderhoud

Het is de bedoeling dat dinsdag 25 oktober het gewas geruimd is en buiten ligt. Daarna kan de schoonmaak van de teeltwisseling weer beginnen. “Vanwege het vroeg ruimen is er extra tijd voor een beetje onderhoud. Zoals de buizen verven en de atlasdraden van het schermdoek vervangen.”

De planning is om 28 december weer te gaan planten, een week eerder dan afgelopen jaar. “De algemene trend bij komkommer is om steeds ietsje later te gaan planten. Wij gaan juist tegen die trend in.”

Ander ras bij vroege start

De rassenkeus is daar op aangepast. De Hi Power maakt plaats voor Proloog. “Eigenlijk moet je met die Hi-types niet eerder dan 20 tot 25 januari starten. En de vruchtkwaliteit van de eerste komkommers valt wat tegen. We hopen dat dit met Proloog wat beter zal gaan.”

Een nadeel van Proloog is wel dat de planten meer rekken en wat langer worden. “Maar we hebben de arbeid zo op de rit staan, dat we denken dat dit voor ons geen probleem zal zijn.”

Bekijk meer

Delen

Image
Piet Reijm

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin