Doorgaan naar artikel

‘Teeltinzichten uit energiecrisis’

De producties zijn in week 27 hoog in de paprikateelt.  - Foto: Roel Dijkstra

De producties zijn in week 27 hoog in de paprikateelt. - Foto: Roel Dijkstra

De producties zijn op dit moment in week 27 hoog in de paprikateelt. De planten hebben de afgelopen paar weken voor het eerst dit jaar wat moeilijk gestaan. De hergroei is nu goed teruggekomen.

De komende weken zal het doel veelal zijn om op zetting te sturen. De langste dag ligt alweer achter ons, wat al weer snel tot een meer groeizaam klimaat buiten kan leiden. Watergiftstrategie: in de ochtend niet te vroeg starten, zeker bij bewolkt weer. Het gewas moet eerst verdampen, dan pas aanvullen. EC-gift afbouwen onder invloed van licht is prima, maar druppel niet zomaar voor langere tijd onder de 2 EC, daar wordt het gewas echt niet sterker van.

Met licht snelheid geven aan uitgroeiduur

In de ochtend kan de luchtingslijn onder invloed van licht 0,5 boven de stooklijn liggen. In de middag mag deze dan weer omhooggezet worden. Met licht kan je snelheid geven aan de uitgroeiduur. Snelheid in uitgroeiduur kan eenvoudig weg door de instraling te benutten en zodoende uit te komen op een hogere etmaaltemperatuur. Ventilatie in de middag verder weg en scherm op tijd (gedeeltelijk) dicht zijn instrumenten die hierbij helpen.

Minder energie in teelt stoppen

Dit is ook de tijd van het jaar dat binnenrot op de loer ligt, zeker in combinatie met wisselende plantbelastingen. Daarnaast willen we logischerwijze dit jaar nog minder energie stoppen in de paprikateelt. Minimum buizen zijn dit jaar nog meer naar beneden gezet: 30 tot 35 graden. Bij steeds meer bedrijven wordt er (gelukkig) geschermd tegen uitstraling, dit voorkomt een grote verticale temperatuurgradiënt.

Uit de energiecrisis komen er zo versneld nieuwe teeltinzichten naar voren, die we in het verleden nog niet durfden toe te passen en nu toch met succes in de praktijk brengen. Dat houdt het vak wel erg leuk.

Bekijk meer

Delen

Image
Stefan Hendriks

teeltadviseur glasgroenten bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin