Doorgaan naar artikel

Teeltgoten vervuilen behoorlijk

De teeltwisselingsperiode loopt ten einde bij firma Reijm en Zonen in Berkel en Rodenrijs.

Vorig jaar werd voor het eerst gestart op het aangekochte bedrijf met teeltgoten en substraat, na voormalige ervaring met een grondteelt. Piet Reijm: “Je merkt dat alles al veel vlotter gaat dan vorig jaar. Je weet nu wat er moet gebeuren en hoe het werkt.”

Het steenwol ligt er in en begin week 52 wordt het loopfolie er ingetrokken en wordt het AC-folie dicht geniet. “Vorig jaar hebben we er door de zachte winter weinig nut van gehad. Nu zijn de energieprijzen wel dalende, maar we willen het folie er toch in hebben. Ons schermdoek is eigenlijk te veel versleten, met wat gaatjes en slijtage erin. Dan krijg je toch problemen als het buiten te koud zou worden.”

Folie over teeltgoten

Alles is goed schoongemaakt en ontsmet, waaronder ook de teeltgoten. “Die vervuilen toch behoorlijk. Je moet behoorlijk je best doen om ze schoon te spuiten. Afgelopen jaar hebben we er folie overheen getrokken om vervuiling tegen te gaan. Maar onder het transparante folie werd het toch nog een beetje groen. Daarom gebruiken we dit jaar zwart/wit folie, om het nog schoner te houden.”

Met een turbo-fog is formaline ingebracht en alles is gespoten met Vircon. Dat laatste vooral als voorzorg tegen virus. “Daar zijn we toch een beetje bang voor in onze hogedraadteelt.”

De vorige teelt is vrij schoon geëindigd wat plaaginsecten betreft, zodat daar nu geen extra plaagdruk van valt te verwachten. “Dat was vorig jaar anders, nadat we het bedrijf hadden overgenomen na een tomatenteelt. Bij een deel van de palen was het rood van de spint die tegen de palen omhoog was gekropen.”

Weekje eerder starten

Op 8 januari wordt er geplant. “Een week eerder dan vorig jaar. Met een hogedraadteelt kun je niet echt heel vroeg beginnen, maar we wilden toch een weekje eerder starten.”

Als ras is er gekozen voor Hi Power. “Vorig jaar hadden we Hi Jack. Maar daar is het in het begin minder makkelijk om de eerste komkommer er aan te krijgen. En als het al zo moeizaam gaat, dan zijn die eerste meestal ook nog niet de mooiste komkommers.”

Reijm hoopt dit seizoen minimaal de productie van 225 stuks per vierkante meter van afgelopen jaar weer te gaan halen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Piet Reijm

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin