Teeltcel, drones en metingen in nieuwe eis Groen Label Kas

03-11-2021 | Laatste update op 19-09 | |
Eisen voor Groen Label Kas lopen verder op. Een toekenning is twee jaar geldig. - Foto: ANP
Eisen voor Groen Label Kas lopen verder op. Een toekenning is twee jaar geldig. - Foto: ANP

Telers kunnen reageren op de nieuwe milieu-eisen voor kassen. De eisen gaan gelden voor 2022.

Telers en bouwers kunnen hun reactie geven op het conceptschema Groen Label Kas. De eisen geven financierings- en fiscale voordelen bij nieuwbouw. De eisen zijn naar boven bijgesteld, zoals gebruikelijk. Gieten met bronwater, maar ook drainontstmetting en vestiging in een Greenport worden niet meer beloond. Wel geeft het PlanetProof-keurmerk nog steeds 30 punten in de optelling van keuzemaatregelen.

Als eis is benoemd dat kassen bestand moeten zijn tegen een neerslag van 30 millimeter per uur. Ook is verplicht dat gasverbruik wordt gemeten met EVHI-meters. Ook de bruto-elektriciteitsproductie moet gemeten worden.

Nieuwe technieken

Een aantal nieuwe keuzemaatregelen is opgenomen en van punten voorzien. Gebruik van warmtebeelden, plantsensoren, maar ook scoutingrobots en drones worden beloond met punten. De laatste twee technieken leveren met 4 punten het dubbele op van de eerstgenoemde technieken.

Ook teeltcellen zijn opgenomen in de regeling. Deze dingen zo – onder voorwaarden – mee naar de gunstige investeringsvoorwaarden. Wel dient het materiaal uit de teeltcel (na opkweek) in natuurlijke belichting verder op te groeien.

Enkele dubbele controles zijn geschrapt. De eisen die betrekking hebben op wettelijke verplichtingen en door bevoegd gezag worden gecontroleerd, zijn uit het schema verwijderd.

Borgstelling

Tuinbouwkassen die voldoen aan de eisen van Groen Label Kas kunnen deelnemen aan de overheidsregelingen MIA en Vamil en de Regeling groenprojecten. Ook kan een bedrijf met een Groen Label Kas-certificaat in aanmerking komen voor een gunstige lening (BL Plus lening) onder de regeling Borgstellingskrediet voor de landbouw.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer