Doorgaan naar artikel

‘Teelt op water’ nog grote stap voor telers

Image

De drijvende teelttechniek wint belangstelling, maar wordt nog tegengehouden door een gebrek aan economische speelruimte bij vollegrondgroentetelers.

Dat zegt onderzoeker Matthijs Blind van proeftuin Zwaagdijk. Op woensdagmiddag wordt in kader van het vierdaagse evenement Seed meets Technology op de proeftuin het symposium Teelt op water gehouden. Gedurende het hele evenement is bezichtiging van proeven op een drijvend teeltsysteem mogelijk. Teelt op water is interessant, omdat er emissiearm een schoon gewas wordt geproduceerd.

Teelt op water wordt al jaren op de proeftuin onderzocht en ook op verschillende praktijkbedrijven al op kleine schaal toegepast. “Opschalen is de volgende stap, maar dat vraagt om een flinke investering”, zegt Blind. “Een grootschalige aanpak vraagt bovendien om verdere automatisering. Aangezien de markt onder druk staat en de marges klein zijn in de sector, is dat nu voor de meeste ondernemers geen optie. Als de economische situatie verbetert, gaat dit balletje ook sneller rollen.”

Daarnaast is er ook ervaring met en vertrouwen in het systeem nodig. De onderzoekers van Proeftuin Zwaagdijk komen ook in onvoorziene situaties terecht, zoals de schimmelziekte Microdochium panattonianum (hagelschot) in sla. “Dat kwam onverwacht, blijkbaar veroorzaakt door neerslag. Dan ben je blij dat je er niet 15 hectare van hebt liggen. De oplossing is een overkapping, wat ook weer om extra investering vraagt. Door ons jarenlange onderzoek wordt het systeem zo steeds betrouwbaarder, al kun je nooit de garantie gegeven dat er niets gebeurt. Dat kunnen wij niet voorspellen.”

Bekijk meer

Delen

Petra Vos
Petra Vos

redacteur vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin