Doorgaan naar artikel

Teelt en oogst van Zoete Bataat op tv

Het bedrijf van groententelers Wiel en Joep van de Bool in Neer komt op maandag 14 november aanstaande in beeld in het tv-programma ‘Groenlicht’. Aanleiding is de biologische teelt van Zoete Bataat. De knollen zijn in de volksmond beter bekend als zoete aardappelen. Vooruitlopend op de tv-uitzending is op YouTube een filmpje geplaatst waarop te zien is hoe de oogst van de knollen in zijn werk gaat.

Wiel van de Bool noemt de oranje gekleurde knollen consequent zoete Bataat. In het Engels wordt het product weliswaar aangeduid als ‘sweet potato’, -vertaald in het Nederlands is dat ‘zoete aardappel’- maar die benaming is feitelijk niet correct, aldus van de Bool. Zoete Bataat is namelijk geen nachtschadeachtige, in tegenstelling tot het akkerbouwgewas aardappel, maar een echte groente met familiebanden met gewassen als haag- en akkerwinde.

Opraapmachine

De teelt start ook niet met moederknollen, aldus van de Bool, maar met stekken die uitgeplant moeten worden. Dat gebeurt vanaf half mei, als de bodemtemperatuur voldoende hoog is. De oogst volgt na circa 120 dagen. Dat rooiwerk gaat vanwege de kwetsbaarheid van de knollen bijna overal ter wereld in handwerk, weet van de Bool. Hij gooit het echter over een andere boeg, met een bollenrooier die is ontdaan van alle onderdelen die het product zouden kunnen beschadigen. “Het is uitsluitend een afraapmachine geworden, dat werkt mooi, zoals je op het YouTube-filmpje kunt zien.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin