Te veel inbraken op het platteland

20-05-2015 | |
Te veel inbraken op het platteland

Boeren en tuinders willen actie om criminaliteit op het platteland tegen te gaan. dat blijkt uit een onderzoek door LTO Nederland.

Boeren en tuinders worden steeds vaker geconfronteerd met inbraken, diefstal en ander ongewenst bezoek op hun bedrijf. Een digitaal ledenonderzoek van LTO naar criminaliteit leverde binnen één week maar liefst 738 reacties op. Projectleider Johan Schuitemaker (LTO) heeft de resultaten van het onderzoek benut voor de opzet van een beveiligingsplatform. Doel ervan is informatie en advies voor boeren en tuinders om hen op maat te ondersteunen bij investeringen voor het beter beveiligen van hun bedrijf.

Bij het vorige maand uitgevoerde onderzoek werd diefstal van materialen en dieselolie vaak gemeld, evenals inbraken op het bedrijf. Grote sectoren als de melkveehouderij, akkerbouw en andere plantaardige sectoren zijn extra kwetsbaar omdat ze regelmatig op het land werken met machines en apparatuur.

Uit de reacties van leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB blijkt voorts, dat boeren en tuinders behoefte hebben aan begeleiding en advies over de te nemen maatregelen in de vorm van een veiligheidsscan. Boeren en tuinders geven aan gebruik te willen maken van de mogelijkheid tot een bedrijfsbezoek door een onafhankelijke deskundige, die risico’s op een rij zet met de mogelijke beveiligingsmaatregelen om er wat aan te doen.

Ondernemers willen vooral technische mogelijkheden benutten om hun erf beter in de gaten te houden door bijvoorbeeld camerabewaking en inbraakbeveiliging. Voorts tonen ze belangstelling voor een opritverklikker, vervangen hang- en sluitwerk, beveiliging dieseltanks en -opslag en voertuigbeveiliging. Als preventieve maatregelen worden ook genoemd de aanschaf van een kluis en een pinautomaat (er worden steeds meer producten op agrarische bedrijven verkocht).

Bedreigend

Als mogelijk bedreigend voor de veiligheid worden ook bezoekers gezien, die onbevoegd het bedrijf betreden en daar niets te zoeken hebben. Bezoekers zijn meestal niets kwaads van zin, maar zo’n ‘bedrijfsbezoek’ dient soms ook als middel om polshoogte te nemen voor een latere inbraak of diefstal. Ook kunnen ongewenste bezoeken leiden tot problemen met hygiënemaatregelen en de afzet van producten. Beveiliging van het agrarische valt in de praktijk lastig te combineren met het meer openstellen van bedrijven, wat tegenwoordig kenmerkend is voor veel agrarische bedrijven.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer