Doorgaan naar artikel

‘Te veel asperges naar Veiling Mierlo gebracht’

“Het streven is om tot 1 juli onze winkel open te houden”, meldt Piet van Iersel in Udenhout.

Normaal start voor hem het seizoen onder onverwarmde minitunnels rond 24 maart, maar dit jaar was dat 3 april en ook nog met her en der een stengel. “Onze winkel is pas 9 april open gegaan in plaats van normaal op 1 april.” Vanaf 12 april was het echter met de betrekkelijke rust gedaan. “Dit heb ik in 30 jaar nog nooit meegemaakt. Ik overdrijf misschien een beetje, maar vanaf toen is het zeg maar constant zomer geweest. We hadden dan ook al snel veel te veel asperges voor onze huisverkoop en voor vaste afnemers en de restaurants. We hebben daarom (te) veel naar Veiling Mierlo moeten brengen tegen slechte prijzen”, aldus Van Iersel op 13 juni. “Als het half mei 30 graden Celsius wordt, dan zijn er in verhouding al veel asperges gestoken en is het effect niet zo groot dan wat we nu vanaf half april hebben meegemaakt. Ze bleven maar komen, ik schat dat we minstens zo’n 15% aan kilo’s meer gestoken hebben dan in andere jaren.”

Geen best seizoen

Ietwat eufemistisch omschrijft hij het seizoen als ‘niet het beste jaar’. “Het is goed dat wij de prijzen aan huis zelf kunnen bepalen en die ‘niet gerelateerd zijn aan de veilingprijs’, maar meer realistisch aan de kostprijs. Bovendien hebben we dit jaar aan huis weer wat meer verkocht dan vorig jaar, maar blijft overeind dat we te veel naar de veiling hebben moeten brengen.”

‘Het is twee weken geleden dat hier 25 millimeter naar beneden kwam. We hebben hier echt heel weinig regen gehad’

Dikke stengels

Achteraf gezien stopte Van Iersel in zijn aanplant van 2017 iets te vroeg met de oogst. “Dat was net voor Hemelvaart, toen waren de prijzen niet goed.” Als richtlijn had hij 3.000 kilo per hectare in zijn hoofd om te stoppen, maar het bleef steken op 500 kilo. “We hebben daar zelfs nog Backlim gestoken, die komt normaal pas later in beeld.” Het voordeel van vroeg stoppen onder groeizame omstandigheden is wel dat er nu een mooi gewas staat. “Daar komen volgend jaar mooie dikke stengels van.”

Aanpak onkruid

Na het stoppen met steken dient Van Iersel de organische meststof DCM Mix 5 toe. Dat bevat NPK 10-4-8. Het onkruid in de paden wordt tijdens het seizoen al geschoffeld en na het verwijderen van de zwartwit folie gaat hij er twee tot drie keer met de cultivator plus verkruimelrol doorheen. Tevens worden dan de zijkanten van de ruggen licht afgeschraapt.

Geen 60 millimeter ineens

Inmiddels zijn alle percelen waar gestopt is een keer met Calypso behandeld tegen de aspergekever en er is beregend. “Het is twee weken geleden dat hier 25 millimeter naar beneden kwam. We hebben hier echt heel weinig regen gehad. Er zijn plaatsen hier niet ver vandaan waar 60 millimeter ineens is gevallen. Daar zit je ook niet op te wachten, maar wat meer water was wel welkom geweest.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Piet van Iersel

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin