Te scherp tarief warmteleveranciers door ACM

13-05 | |
Restwarmte kent prijsvorming via ACM-tarieven. - Foto: Nils van Houts Fotografie
Restwarmte kent prijsvorming via ACM-tarieven. - Foto: Nils van Houts Fotografie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt maximum warmtetarieven en heeft te scherpe tarieven vastgesteld voor 2020.

Dat is de uitkomt van een beroepszaak van een aantal warmteleveranciers tegen ACM-tarieven vanaf 2020. Onder de procederende warmteleveranciers zitten ook partijen in tuinbouwwarmte als Ennatuurlijk en HVC. Een consequentie van de uitspraak is mogelijk dat tarieven voor een deel van het netwerk hoger worden.

In de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven werd een aantal tarieven aangevochten. Voor de verhuurtarieven van leversets, moet de ACM een nieuw tarief berekenen. Dat is het stuk leiding van het warmtenetwerk tot de aansluiting bij de afnemer. Omdat de warmteleverancier een monopolist is (de afnemer heeft vaak geen keuze), berekent ACM scherp de tarieven voor warmtebedrijven. Daarmee moet voorkomen worden dat afnemers teveel betalen. Toch is de prijs van warmte tot in ieder geval begin 2923 gekoppeld aan de gasprijs, omdat deze koppeling nu eenmaal wettelijk geregeld is en ontkoppeling meer tijd kost.

Tarief beter bekijken

Energiebedrijven hebben allemaal verschillende kosten, gebaseerd op hun eigen bedrijfsfinanciën. De ACM heeft voor vermogenskosten die zij in rekening mogen brengen een te gemiddeld sectortarief berekend en moet beter kijken naar de werkelijke kosten die bedrijven maken.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer