Doorgaan naar artikel

‘Te nat vanaf het einde vorige seizoen’

Afbeelding

“De vorst is de grond nog niet uit en er zit veel vocht in. Het is hier de hele winter erg nat geweest, we zitten echt met smart te wachten op droog weer, zodat we aan de gang kunnen.”

Aan het woord is Cees van Tiggelen in het West-Brabantse Halsteren. Hij wil aan de gang in zijn biologische asperge, om de bedden te bewerken, folie te leggen en compost te strooien. “Dat moet eerst gebeuren maar dat kan nog niet omdat er nog sneeuw ligt. Doe je dat wel, dan kun je problemen met de mestwetgeving krijgen. Bovendien zit de vorst al te diep in de grond. Om dan met een combinatie van 28 ton tussen de ruggen door te rijden, daar zit ik ook niet op te wachten. Er liggen wel ‘mooie’ groene veldjes, want door alle nattigheid is het straatgras goed aan de groei gegaan. Dat moet mechanisch opgeruimd worden.”Loof opruimen

Zo’n lange tijd achtereen zoveel nattigheid heeft Van Tiggelen eigenlijk nog niet eerder meegemaakt. “Feitelijk is dat het geval vanaf het einde van het vorige aspergeseizoen. Het loof konden we nog wel goed opruimen, maar dat ging ook met horten en stoten, tussen de buien door. Ik ben benieuwd of zo’n lang nat seizoen effect heeft op de komende productie.”Van Tiggelen houdt ook een perceel asperge bij naast de aardbeienkas van Arno Loos in Moerstraten. Die asperges zijn van Loos. Van Tiggelen spreekt over ‘het perceel bij Biomoer Energy’, want naast de aardbeien staat een biogasinstallatie met een gasmotor voor de productie van elektriciteit. Van Tiggelen is mede eigenaar van dit project. De warmte die met de elektriciteitsproductie wordt geproduceerd, gebruikt Loos voor zijn aardbeiteelt en voor de verwarming van het aspergeperceel. “Daar zijn we al aan het opstoken. Vorig jaar konden we er half maart beginnen met oogsten, het zou mooi zijn als we deze keer vroeger kunnen starten.”

Er liggen drie lagen afdekking op: zwart/witte folie, thermofolie en vliesdoek. Dat vliesdoek is er in week 6 op gegaan om zo min mogelijk afkoeling te hebben. Het ligt in de bedoeling dit tweejarige veld tot eind april/begin mei te oogsten.ZZ Comet op tournee

Het ligt ook in de bedoeling dit seizoen twee volautomatische ZZ Comet oogstmachines in te zetten. Eén machine wordt eind maart/begin april ingezet bij een teler in Les Landes in Frankrijk, en gaat twee tot drie weken later naar percelen in Duitsland. ”Zo komt die machine in de loop van het seizoen weer onze richting uit. De tournee is een gevolg van onze aanwezigheid met de Comet op de aspergebeurs in Karlsruhe. Telers konden zich daar aanmelden om de Comet uit te proberen onder de eigen bedrijfsomstandigheden.”

Beheer
WP Admin