Te dicht op elkaar: € 390 boete per persoon

07-04-2020 | Laatste update op 12-10 | |
Foto: Misset
Foto: Misset

38 arbeidsmigranten waren gisteren per persoon € 390 lichter, nog voor ze op hun bestemming waren gearriveerd.

Tijdens een politiecontrole van de touringcar waarin de mensen zaten bleek dat ze minder dan 1,5 meter van elkaar zaten.

‘Helder en duidelijk signaal’

De landelijke noodverordening die iedereen verplicht om 1,5 meter van elkaar te houden, geldt ook voor mensen van buiten Nederland. Het argument dat ze niet op de hoogte zijn van de Nederlandse regels, gaat dus niet op. In het bericht in een regionale Limburgse krant is de Venlose burgemeester Antoin Scholten te spreken over het ingrijpen van de politie. “Laat het een helder en duidelijk signaal zijn.” Niet duidelijk is of de werkgever bereid is de boetes van zijn personeel te voldoen.

‘Alleen waarschuwen’

In Noord-Brabant lijken vergelijkbare acties van de politie zich nog niet te hebben voorgedaan. Een West-Brabantse teler met seizoenswerkers geeft aan regelmatig te waarschuwen over de verplichting tot 1,5 meter afstand. “Als ze met de auto boodschappen gaan doen, is steeds mijn advies om dat met maximaal twee personen te doen, en waarschuw ik voor de mogelijke gevolgen. Ik zie wat ik zie, maar ik kan ze niet dwingen.”

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer