Doorgaan naar artikel

Tarief NVWA-residucontroles groente gunstig

Nederland kent redelijk gunstig kostenstelsel van NVWA-residucontroles in (import)groente en fruit.

Dat blijkt uit een internationale vergelijking van keuringstarieven naar één van de kleinere NVWA-taken in groente en fruit, uitgevoerd door adviesbureau PwC. Het Nederlandse keuringsstelsel kost circa €1 miljoen. De Belgische evenknie kost het dubbele, blijkt uit het onderzoek naar de controlekosten op hoogrisicolevensmiddelen via import. Van de residucontrolekosten betaalt de Nederlandse overheid 42%, terwijl België en Frankrijk die kosten volledig bij het bedrijfsleven neerlegt.

Informatie over de toezichtkosten voor hoog risico groenten en fruit is beperkt beschikbaar. Zo konden Duitsland en Denemarken geen gegevens aanleveren. Frankrijk stelt voor deze activiteit slechts €230.000 uit te geven.

Totale NVWA-kosten

In totaal bedragen de kosten van de NVWA voor controle op voedselveiligheid en plantgezondheid circa €317 miljoen. De NVWA in Nederland wordt centraal aangestuurd en voor 28% gefinancierd door het bedrijfsleven. In België is sprake van een centraal georganiseerd voedselveiligheidsbeleid en een grotendeels decentrale uitvoering van keuring en toezicht waarbij het bedrijfsleven 43% van de toezichtkosten draagt door middel van jaarlijkse algemene heffingen en retributies.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin