Syriërs in Gelderse perenpluk

11-09-2018 | Laatste update op 01-08 | |
Drie Syrische asielzoekers plukken al sinds vorige week maandag mee op fruitbedrijf De Woerdt.  foto: Vidiphoto
Drie Syrische asielzoekers plukken al sinds vorige week maandag mee op fruitbedrijf De Woerdt. foto: Vidiphoto

Fruitteler Wessel van Olst in Ressen heeft een grote lokale plukploeg én 3 Syrische asielzoekers.

In het Gelderse Ressen onder de rook van Nijmegen is de oogst op fruitbedrijf De Woerdt van de familie Van Olst al sinds begin augustus bezig. Eerst werden bij temperaturen van soms ver boven de 30 graden de zomerappels geplukt. En vorige week begon de perenpluk.

3 Syrische asielzoekers plukken al sinds vorige week maandag mee op fruitbedrijf De Woerdt. – Foto: Vidiphoto

3 Syrische asielzoekers plukken al sinds vorige week maandag mee op fruitbedrijf De Woerdt. – Foto: Vidiphoto

Naast een meer dan 50 koppen sterke plukkersploeg van vaak wat oudere parttimers hoefde Wessel van Olst dit jaar geen Poolse uitzendkrachten aan te nemen. Wel draaien er sinds vorige week maandag 3 Syriërs mee. Van Olst is lovend over de inzet en instelling van het drietal. “Dit smaakt naar meer.”

Reactie op Facebook-bericht

De asielzoekers, van wie er 2 in het AZC in Nijmegen wonen, reageerden op een Facebook-bericht waarin Van Olst om plukkers uit de regio vroeg. “Omdat we geen huisvesting hebben voor Polen, zoeken we bewust naar hulp in de buurt. Deze mensen reageerden ook. Het AZC staat namelijk in Nijmegen. Het gaat ons om de motivatie. De vaardigheden brengen wij ze wel bij.”

Inwerken ging snel

En dat inwerken bleek in de praktijk vrij snel te gaan. De 3 mannen, die goed Engels spreken, plukken in een hoog tempo en genieten duidelijk van het werk buiten, ondanks dat ze een deel van hun inkomsten weer moeten afstaan aan het COA, omdat ze van die instantie een uitkering ontvangen.

Meer reacties dan plek

De Syriërs hebben een tijdelijke werkvergunning gekregen om bij De Woerdt aan de slag te kunnen gaan. Op de oproep via Facebook kwamen overigens meer aanmeldingen dan de Ressense fruitteler nodig had. En dat is opmerkelijk, omdat fruittelers vaak moeilijk aan Nederlands personeel kunnen komen.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer