Syngenta helpt met bloeiende perceelranden

19-01 | Laatste update op 08-07 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Klanten van Syngenta groentenzaden die de randen van hun percelen willen inzaaien met bloemenmengsels, kunnen daar een begin mee maken met zaad dat het zaadbedrijf beschikbaar stelt.

De uitgifte van de bloemenmengsels gebeurt onder de naam ‘Operation Pollinator’ (Operatie Verstuivers) en dient volgens Syngenta onder andere voor het scheppen van een aantrekkelijke leefomgeving voor bestuivende insecten en natuurlijke vijanden van plagen.

13.000 hectare

Het project is een voortzetting van een initiatief dat in 2004 is gestart en sindsdien in een groot aantal Europese landen is uitgerold. In Nederland wordt in het kader van Operation Pollinator’ samengewerkt met een aantal agrarische organisaties, Dit heeft tot nu toe geleid tot de inzaai van 650 kilometer bloemstroken. Het effect daarvan op naburige gewassen rond deze stroken zou zich uitstrekken tot zo’n 13.000 hectare.

Aanvragen

Het eenjarige bloemmengsel is samengesteld uit boekweit, bolderik, chrysant, cosmea, gele ganzenbloem, gele kamille, gierst, gipskruid, hoodjesgilia, klaproos, korenbloem, luzerne, meisjesogen, saffloer, zonnebloem en zomertarwe.

Belangstellenden kunnen bij hun Syngentagroentenzaden-vertegenwoordiger een (beperkte) hoeveelheid gratis zaad aanvragen, om een start te maken met bloemstroken. 1 kilo zaad is toereikend voor 500 vierkante meter, het kan breedwerpig ingezaaid worden.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer