Doorgaan naar artikel

Syngenta: groentetelers meer laten verdienen

Image

Syngenta wil meer omzet halen uit het teelttechnisch ondersteunen van telers.

De middelenfabrikant en zaadveredelaar denkt dat met het vervroegen van verschillende internationale teelten, zoals de paprikateelt in Israël, opbrengsten tot 20 procent kunnen stijgen. Syngenta wil bij telers tegen vaste prijzen per hectare werken, blijkt uit het jaarverslag. Vorig jaar startte Syngenta met een proef voor vervroeging van de Israëlische paprikateelt.

Bij de ontwikkeling van nieuwe groenterassen verwacht Syngenta een versnelling door toepassing van LED-technieken in een samenwerking met het Nederlandse PlantLab. Met dit bedrijf startte Syngenta een meerjarig onderzoekstraject.

De omzet uit verkoop van zaad door Syngenta bleef in 2013 stabiel op circa 3,2 miljard dollar onder gunstiger marktomstandigheden dan in 2012. Een kwart van die omzet komt uit de licht stijgende verkoop van groentezaden.

Op de Noord-Amerikaanse markt maakte Syngenta een pas op de plaats. Daar daalden de verkopen van zaad met 18 procent. Er was groei in ontwikkelende markten in Afrika, het Middenoosten en Zuid-Amerika, vooral bij de tomatenrassen, stelt Syngenta.

De omzet in gewasbeschermingsmiddelen steeg in 2013 zes procent naar 10,9 miljard dollar. Die groei zat met name bij de verkoop van herbiciden en zaadbehandelingsmiddelen.

De winst voor belasting daalde licht naar 2,8 miljard dollar (3,1 miljard dollar in 2012).

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin