Doorgaan naar artikel

Supers verhogen Conferenceprijs fors, maar waarom?

Pluk van Conference-peren. Winkelprijzen van Conference lopen op. Foto: Koos van der Spek

Pluk van Conference-peren. Winkelprijzen van Conference lopen op. Foto: Koos van der Spek

Zo vlak voor de grote pluk van Conference stijgen de winkelprijzen met dubbeltjes. Is dat een voorbode?

Albert Heijn verkoopt bakjes Conference van een kilo voor € 2,39. In augustus kwam er in twee stappen zo € 0,40 bij. AH is daarin niet de enige, blijkt uit overzichten van supermarktprijzen (Supermarktscanner). Daardoor liggen perenprijzen nu € 0,40 boven het peil van vorig jaar bij Albert Heijn. De oude en nieuwe oogst ging toen geruisloos in elkaar over zonder prijsverhogingen. Dit jaar is de oogst groter en is de daghandel niet de oorzaak van de stijging in de winkels.

Meer contracten houtverkoop

De verkopen op het hout zijn wel aangetrokken door de droogte, laten verschillende partijen weten. Ook Belgische handelsbedrijven hebben zich op Nederlandse peren gericht, blijkt uit overzichten van Service2Fruit. Daarmee zijn de volumes zeker opgelopen voor deze afzetwijze, maar de prijs is niet stevig in beweging gekomen en blijft gemiddeld circa € 0,10 achter bij 2021.

Grote verschillen sortering

De eerste fruitveilingen in België zijn ook redelijk verlopen, met goede prijzen voor grotere maten tot € 0,97 per kilo. Het verschil tussen de maat 55-60 mm en 60-65 mm bedroeg op de veiling wel € 0,35. Dat is zeer fors. Het is niet gek dat telers soms later plukken voor de maatvoering, al zitten er kwaliteitsrisico’s aan natuurlijk.

Overigens hebben niet alle supermarkten prijzen zo fors verhoogd. Dirk bracht de Conferenceprijs naar € 1,99. Mogelijk is peer één van de prijzen die Dirk belooft te bevriezen in een inflatiecampagne. De keten belooft honderd prijzen te bevriezen, maar geeft geen inzicht in welke dat precies zijn.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin