Doorgaan naar artikel

Supermarkten vrezen tekort Spaans product na blokkades

AGF-managers in winkels moeten rekening houden met tekorten in Spaanse vruchtgroenten.

In ieder geval Albert Hijen heeft winkeliers laten weten dat die tekorten dit weekend kunnen voordoen als grotere volumes worden aangeleverd. De tekorten worden verwacht in vruchtgroenten, niet zozeer in producten als bloemkool, laat een AGF-manager weten. “De leveringen op dinsdag en woensdag zijn veel kleiner dan die voor het weekend, dus het is afwachten hoe het gaat lopen.”

De aanvoer van Spaans product is zwaar verhinderd door protesten in Frankrijk van boeren. Meerdere vrachtwagens zijn aangehouden, waarbij de inhoud wordt leeggehaald en vernietigd. Fepex, de Spaanse koepel van groenten- en fruitproducenten en exporteurs, stelt dat de verstoringen groot zijn. De meest geëxporteerde groenten in januari en dus het meest getroffen zijn paprika‘s, komkommers, sla, tomaten en kool en de vruchten zijn citrusvruchten en aardbeien. Albert Heijn heeft nog geen tekorten van citrus en kool, blijkt uit de melding aan haar agf-managers.

Kosten vertraging

GroentenFruit Huis heeft na een rondgang dinsdag bij haar leden begrepen dat er vertragingen zijn van één dag. Op woensdag krijgt de brancheorganisatie signalen dat er ‘chauffeurs zijn die in Frankrijk te maken hebben met het leeghalen van hun auto’. Fepex wijst erop dat dit tot stevige kostenstijgingen leidt, waarvoor een oplossing moet worden gevonden. Transportbedrijf Winde/GTFrance stelt namens Transport en Logistiek Nederland dat omrijden zorgt voor hogere kosten voor onder meer brandstof. Zijn bedrijf probeert die kosten door te berekenen aan opdrachtgevers, maar dat kunnen zij ook niet altijd opbrengen. Door het omrijden loopt het verlies op tot in de duizenden euro’s per week, zegt Winde.

ZON Fruits & Vegetables in Venlo veilt Spaans product van meerdere coöperaties. De aanvoer is tot dusver niet gehinderd, laat directeur John Willems weten. “Zekerheid is er niet. Wij weten niet wanneer ergens een wegblokkade plaatsvindt.”

Groothandels: dalende prijzen

In januari 2023 exporteerden Spaanse bedrijven circa 104.503 ton paprika‘s, 99.555 ton komkommer, 80.814 ton tomaten en 64.840 ton kool. Op Franse groothandels wordt veel in Spaans product gehandeld. De jongste prijsnoteringen laten daar een overwegend dalend beeld zien van prijzen voor Spaans product. Dat wijst niet op krapte.

Fepex roept de Europese Commissie en de Franse autoriteiten op om vrije doorvoer over het grondgebied van de EU te garanderen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin