Doorgaan naar artikel

Supermarkten halen capriolen uit om AGF-schap te vullen

Volle groentenschappen zijn niet vanzelfsprekend  met de huidige aanbodkrapte. Foto: Misset premium

Volle groentenschappen zijn niet vanzelfsprekend met de huidige aanbodkrapte. Foto: Misset

Hoofdkantoren en winkelchefs moeten alle zeilen bijzetten om AGF-schap goed te vullen.

Dat blijkt uit een rondgang langs de Nederlandse supermarktketens. PLUS laat het duidelijkst zien dat het lastige keuzes moet maken. Producten als aubergine, bloemkool en andijvie worden online niet aangeboden. Klanten kunnen alleen biologische aubergine kopen en laten bezorgen. Het heeft alles te maken met de huidige aanbodkrapte door mindere teeltomstandigheden in Zuid-Europa en latere energie-intensieve teelten in Nederland.

Bijkopen met verlies

De bescheiden aanvoer aubergine en bloemkool wordt via het hoofdkantoor naar de winkels gedirigeerd. Daar is de dagelijkse aanvoer vaak ook maar enkele kistjes, meldt een AGF-chef in het zuiden van het land. “We kopen bij van groothandels om de klanten niet te veel teleur te stellen. Daarbij maken we verlies omdat de inkoopprijs hoger is dan de verkoopprijs. Dat moet dan maar.”

Ook Jumbo verkoopt geen kroppen andijvie en bloemkool online. AH heeft de bloemkool nog wel op de bestellijst staan voor online klanten, maar andijvie niet.

Prijsbeleid met uitschieters

Bovendien komen er buitengewone uitschieters van winkelprijzen tot stand. Zo kost een bloemkool bij AH € 3,39 en een biologische € 2,99. De biologische bloemkool is standaard wel een kleinere maat.

Ook bij de huidige krapte houden de grote supermarktketens elkaar wel in evenwicht met de prijs. Zo is de prijs voor rode paprika (€ 1,39), komkommer (€ 1,39) en aubergine (€ 1,49) gelijk bij PLUS, AH en Jumbo. Voor paprikamix hanteert PLUS nog wel een € 0,30 lagere prijs dan concurrenten met € 2,49.

Sprongen op groothandelsmarkten

Dat de prijzen op de Europese markt gekke sprongen maken, blijkt uit prijsgegevens van Duitse groothandelsmarkten. Spaanse aubergines stegen in twee weken in prijs van € 2,23 naar € 4,22 (kilo). Spaanse bloemkool werd in twee weken tijd meer dan 2 keer zo duur. Van € 1,79 in week 4 steeg de prijs naar € 3,61 afgelopen week.

Prijs Nederlands product

Bij komkommer lijkt de markt weer te keren en wordt weer meer aangeboden. De prijs voor Nederlandse komkommer op Duitse groothandelsmarkten is hoog met € 1,68, maar dat ligt onder het prijspeil van vorig jaar om deze tijd (€ 2,57) per stuk. Bij Nederlandse trostomaten is de prijs op de groothandelsmarkt met € 3,42 wel € 0,55 hoger dan vorig jaar.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin