Doorgaan naar artikel

Supermarktacties stuwen hele appel- en perensegment

Een Duitse campagne voor (na)zomerfruit.

Een Duitse campagne voor (na)zomerfruit.

Deze week valt een aantal supermarktacties op. Jumbo, Dirk en Nettorama hebben een breed assortiment appels en peren in de actie.

Dirk bijvoorbeeld heeft Elstar, Golden Delicious, Goudreinette of Jonagold voor 89 cent per kilo. Net als Jumbo dat 99 cent vraagt. Nettorama houdt het op Elstar of Jonagold voor 99 cent. Aldi gaat het diepst met een Jonagoldacties voor 66 cent. Het gaat om nieuwe oogst uiteraard.

Druk op de markt

De medewerking van winkels wordt gezocht vanwege de druk op de markt deze week bij Elstar, maar ook Conference. De warmte deze maand heeft de kleuring gedrukt en rijpe partijen peren opgeleverd. Telers willen deze partijen afzetten, met als gevolg prijsdruk op de markt. Bij Conference kon dat afgelopen week een paar cent tot een dubbeltje uitmaken (grotere maten). Toch mag kwaliteit geen issue zijn. De telers hebben juist deze week de Elstar-radiocampagne.

Daarmee is de markt overgestapt op nieuw fruit. De Jonagold brengt prijzen op van veertig tot 45 cent per kilo.

Interventie

De markt heeft op dit moment weinig aan het bericht van de Europese Commissie dat de interventieprijs voor groente en fruit verhoogd wordt. Het zou de bodem van de markt misschien kunnen liften als de maatregel in januari ingaat. De 10 procent erbij komt neer op 1 of 2 cent per kilo. In de afweging tussen afvoeren naar industrie, of voedselbank kan dat een rol gaan spelen op termijn. Persappels noteren rond de zes cent, schilappels rond de 14 cent.

Beheer
WP Admin