Doorgaan naar artikel

‘Supermarkt moet eerlijk omgaan met tuinder’

Afbeelding

Supermarkten zouden eerlijker om moeten gaan met boeren en tuinders.

Vooral aan de praktijk om op het laatste moment een bestelling af te zeggen, moet een eind komen omdat de land- of tuinbouwer dan meestal gedwongen is de betreffende producten weg te gooien of onder te ploegen.

Dat stelt de commissie voor EU-zaken van het Britse Hogerhuis. De commissie stelt ook dat supermarkten geen ’twee voor één’ of soortgelijke aanbieden meer moeten voeren met vlees, groente en fruit of ander voedingswaren, omdat dat leidt tot te veel verspilling en afval. ”Met dat soort aanbiedingen verschuif je het afvalprobleem van de winkelier naar de consument. Het is duidelijk dat die winkeliers veel meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het voorkomen van afval in huishoudens. De afvalberg is uit moreel oogpunt hogelijk verwerpelijk”, verwoordt de commissie. Als winkels vers- of andere voedingswaren weg moeten doen, dan kunnen ze die in ander geval schenken aan voedselbanken of andere liefdadigheidsinstellingen.

De commissie wijst erop dat jaarlijks 90 miljoen ton voeding in de EU wordt weggegooid. In de hele industriële wereld wordt meer voedsel weggegooid dan in alle Sub-Sahara-landen bij elkaar wordt geproduceerd. ”Dat toont de omvang van het probleem aan en maakt ook duidelijk waarom wij erop aandringen er snel wat aan te doen.” De Britse parlementsleden vinden dat de EU in eerste instantie een vijfjarig actieplan moet opstellen om de berg voedingsafval in te dammen.

Beheer
WP Admin