Substraat als biologisch verdeelt Kamer

02-02-2012 | |
Substraat als biologisch verdeelt Kamer

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil nog geen besluit nemen of de teelt op substraat ook als biologische teelt kan worden aangemerkt. Dat zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Bij de Europese Commissie wordt onderzoek gedaan, dat wil Bleker eerst afwachten voordat hij een standpunt inneemt. De onderzoeksresultaten worden aan het eind van het jaar verwacht.

De Tweede Kamer is verdeeld over de toelating van substraatteelt als biologische teelt. PVV en VVD vinden dat de teelt op substraat ook als biologisch mag worden aangewezen. ”Als je de grond een meter omhoog verplaatst, blijft het toch gewoon grond”, vindt VVD-Kamerlid Johan Houwers.

CDA-kamerlid Ger Koopmans drukt Bleker op het hart dat hij ook de beleving van biologische producten mee moet nemen in zijn afweging over het toestaan van substraatteelt voor biologische producten. Volgens Koopmans wil de consument dat biologische producten in de volle grond worden geteeld.

SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf ziet kansen voor biologische substraatteelt, maar wil nog geen definitief besluit nemen. SP-kamerlid Henk van Gerven vindt dat biologische producten op de volle grond moeten worden geteeld. ”Er is hier een verschil tussen biologische en duurzame teelt”, vindt Van Gerven. D66 wil eerst de Europese onderzoeken naar de kwestie afwachten voordat ze een besluit nemen.

Hiermee tekent zich nog geen duidelijke voor- of tegenstand over het vraagstuk af.

Bron: Boerderij Vandaag – Auteur: Mariska Vermaas

Vermaas
Mariska Vermaas parlementair verslaggever


Beheer