Doorgaan naar artikel

‘Subsidie op weersverzekering moet 65% blijven’

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

De politiek moet de brede weersverzekering niet controversieel verklaren. Anders duurt het te lang voordat telers duidelijkheid hebben over de subsidie op de premie.

Dat vindt Jan Schreuder, directeur van verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel. “Het zou mooi zijn als de overheid duidelijk maakt dat de subsidie 65% blijft”, zegt hij.

€ 9 miljoen subsidie

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) geeft ieder jaar € 9 miljoen subsidie op de premie voor de brede weersverzekering voor teelten in de open lucht. De subsidie dekt maximaal 65% van de premie. Als er te veel deelnemers zijn, wordt het percentage verlaagd. Vorig jaar ging de subsidie daarom naar 62%.

Aanmelden voor 15 mei

Voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) Teun de Jong vreest dat boeren terughoudend zijn, omdat ze niet van te voren weten hoeveel subsidie ze krijgen. Boeren en tuinders moeten zich voor 15 mei aanmelden. “De politieke afhandeling van het verhogen van het budget voor de subsidie duurt veel te lang”, aldus De Jong.

Meer weten over de Gecombineerde opgave? Bekijk de video van het webinar van Boerderij over de Gecombineerde opgave

Duidelijkheid

Ook Schreuder pleit voor duidelijkheid. “Het zou mooi zijn als de overheid duidelijk maakt dat de subsidie 65% blijft. Het weer wordt extremer. Dat risico ligt bij de teler. De brede weersverzekering is belangrijk voor de open teelten. Telers moeten zich wel afvragen of de onzekerheid over de subsidie een reden is om geen verzekering tegen extreem weer af te sluiten.”

Lees op Boerderij.nl: Brede weersverzekering is in gevaar

Ook directeur Marien Boersma van Agriver vindt dat telers allereerst die afweging moeten maken. “De primaire vraag is of je als teler zelf het volledige risico wil dragen van schade door extreem weer. Maar het is prettig dat de overheid de verzekering faciliteert met een subsidie.”

Delen

Image
Jan Engwerda

redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin