Doorgaan naar artikel

‘Stuifmeel zelf kloppen is een hele klus’

Conference in bloei. - foto: G&F premium

Conference in bloei. - foto: G&F

De snoei was op 5 april klaar bij Westende Fruitteelt bv (WFBV) in Fijnaart. “We lopen 2,5 weken voor op het schema van vorig jaar.”

Die lijn doortrekkend komt bedrijfsleider Eddy den Dunnen van Westende Fruit in Fijnaart uit op een vroeger begin van de pluk, al op 20 augustus. “De laatste jaren viel de oogst steeds wat later, maar vier jaar geleden viel hij ook rond deze tijd”, weet Den Dunnen.

De eerste dagen van april waren zonnig, maar koud. Onder die omstandigheden wil de bestuiving in peren nogal eens tegenvallen, met daardoor uitgroei van kromme peren en flessen. Reden voor Den Dunnen om op 4 april de Conference te spuiten met een oplossing van stuifmeelkorrels. Op dat moment stond 25% in bloei.

Bestuivingsmachine

De bestuivingsmachine heeft hij overgenomen van The Greenery, die er proeven mee deed in de moeilijk zettende Sweet Sensation. “Maar wij gebruiken hem ook in Conference waar we regelmatig veel flessen hebben. Als we die machine niet hadden, zouden we voor de bijenkasten flink veel stuifmeel leggen.”

Het stuifmeel komt uit China of Amerika. “Je kunt het ook zelf kloppen, maar dat is een hele klus.”

Met het stuifmeel spuit hij GA47 mee, om het bestuivingsproces extra te stimuleren.

4 april was voor Den Dunnen sowieso een drukke dag, want hij besloot toen ook om alle percelen te spuiten met Mancozeb en meststoffen ‘om ze nog wat sterker te maken’.

Als de bijen vliegen

Sweet Sensation zou zondag 9 april aan de beurt zijn voor het spuiten met stuifmeel, rekende hij vorige week uit. “Die dag is er voldoende bloei en wordt het 20 graden of warmer. Je kunt het stuifmeel het beste spuiten als de bijen ook vliegen.”

In februari is in de sorteerruimte een hypermoderne sorteermachine geïnstalleerd. De computer daarop heeft begin april een update gehad. “Het sorteren op kwaliteit werkt uitstekend. Het verenkelen onder de camera-unit gaat echter nog niet optimaal. De sorteerbakjes zijn daarvoor iets te klein. De bedoeling is om grotere cups te installeren, maar de productie daarvan schijnt nogal wat voeten in aarde te hebben.”

Auteur: Theo Brakeboer

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin