Doorgaan naar artikel

Stroomprijzen verder omlaag door ingreep

Image

Een betere benutting van stroomtransportcapaciteit tussen EU-landen zal de Nederlandse samenleving jaarlijks 80 miljoen euro kunnen opleveren.

De verwachting is dat de stroomprijs in Nederland verder daalt naar het niveau van de Duitse markt. Nu al staat de stroomtransportverbinding met Duitsland grotendeels op import, stelt netbeheerder Tennet in haar jongste Market Review. De marktingreep door Tennet en andere Europese hoogspanningsnetbeheerders – door introductie van de zogenoemde Flow Based Market Coupling – is recent goedgekeurd door de autoriteit ACM.

Die verwachte prijsdaling volgt op een reeds ingezette prijsdaling. De gemiddelde jaarprijs voor een megawatt elektriciteit lag in Nederland in 2014 op 41 euro; in 2013 was dat nog 52 euro.  De marktprijzen tussen Nederland en Duitsland kruipen dus al naar elkaar toe. Waren de marktprijzen in 2013 nog in 19 procent van de tijd gelijk aan elkaar, in 2014 is dat gegroeid naar bijna 30 procent.

De oorzaken voor de prijsdaling op de Nederlandse markt in 2014 zijn divers. Zo lag de gasprijs gemiddeld lager, zijn er drie nieuwe kolencentrales aan het Nederlandse elektriciteitsproductiepark toegevoegd, werd een aantal gasgestookte centrales uit productie genomen en vond er grootschalig import plaats van goedkopere elektriciteit uit Noorwegen en Duitsland.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin