Stroom appels en peren Voedselbank droogt op

14-11-2017 | Laatste update op 19-09 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Voedselbanken in Nederland ontvangen nog nauwelijks appels en peren die uit de markt zijn genomen vanwege de ‘Ruslandregeling’.

Nederland heeft van de Europese Commissie sinds juli een quotum gekregen van 5.865 ton voor appels en peren en daarvan is 106 ton gebruikt. Dat meldt de uitvoerder van de regeling RVO.nl desgevraagd. Om hoeveel appels het gaat, is niet duidelijk.

Hoge appelprijzen

De opkoopregeling (pdf) is minder interessant voor telers nu de appelprijzen zo hoog zijn. Met een opkoopprijs van € 0,17 voor appels is de prijs te laag in vergelijking met de prijs die industriële verwerkers al betalen voor de minste partijen (€ 0,28). Voor peren is de verhouding anders en is de opkoopprijs van € 0,24 mogelijk meer.

Voedselbanken Nederland zegt nog altijd partijen te ontvangen uit de regeling, maar kon nog niet zeggen welke patronen daarin zitten. Bij Voedselbank Rotterdam worden nog wel appels ontvangen, maar vooral van supermarkten. “Die partijen zitten dan net tegen de houdbaarheidstermijn aan”, laat een woordvoerder weten. “Ons distributiecentrum krijgt al een aantal weken geen producten meer uit de Ruslandregeling.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer