Streep door landbouwtelling op papier

24-02-2016 | Laatste update op 13-09 | |
<em>Foto: Henk Riswick</em>
Foto: Henk Riswick

De Gecombineerde opgave (landbouwtelling) en het wijzigen van percelen kan met ingang van 2016 alleen nog via internet. Een deel van de boeren die voor het eerst digitaal de opgave moet inleveren, kan ondersteuning krijgen van RVO.nl.

In 2015 heeft 93 procent van 85.000 ondernemers de Gecombineerde opgave digitaal ingediend. Dat moet dit jaar 100 procent worden als het aan RVO.nl ligt. Het gaat ook gelden voor de opgave van percelen. De mogelijkheid om op papieren kaarten de percelen in te tekenen en op een papieren formulier de gegevens voor de landbouwtelling in te vullen verdwijnt daarmee definitief.

Een deel van de bedrijven die in 2015 nog wel een opgave moest indienen, is inmiddels gestopt. De indieningsperiode voor de Gecombineerde opgave 2016 (GO 2016) start op 1 april 2016 en loopt tot en met 15 mei. Percelen kunnen nu al worden gewijzigd.

Boeren die niet eerder inlogden op mijn.rvo.nl

Ondersteuning vanuit RVO is er alleen voor een beperkt deel van de groep die voor het eerst digitale opgave moet doen. Dat zijn boeren die eerder een opgave altijd instuurden op papier en nog nooit voor andere regelingen hebben ingelogd op mijn.rvo.nl. Zij kunnen persoonlijke ondersteuning krijgen op de vestigingen van RVO.nl in Assen, Utrecht en Roermond. Dat gaat om 250 bedrijven, volgens een woordvoerder van RVO.nl. Zij moeten de ondersteuning wel schriftelijk via een formulier aanvragen.

Boeren die tot nu opgave deden op papier en zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel komen niet in aanmerking voor ondersteuning door RVO. Zij hebben daarover recent een brief ontvangen volgens RVO.

Verder zijn nog eens circa 2.000 boeren geïnformeerd die wel een Gecombineerde opgave op papier inleverden, maar al wel inlogden voor andere regelingen. Volgens RVO.nl hebben ze daarmee voldoende tijd gehad om zich voor te bereiden. Zij kunnen eventueel een adviseur of ander hulp zoeken.

Extra mensen ingezet tijdens indieningsperiode

Voor alle boeren geldt dat er extra mensen worden ingezet tijdens de indieningsperiode. Zij zijn ook beschikbaar voor vragen over het aanpassen van percelen. Medewerkers van RVO.nl kunnen bovendien via internet ‘meekijken’ op het scherm van de boer tijdens het invullen.

In totaal zullen duizenden bedrijven voor het eerst een digitale opgave moeten doen. Hoeveel precies is nog niet te zeggen, dat hangt onder meer af van het aantal bedrijven dat is gestopt in de loop van 2015. Voor een deel zijn het bedrijven die ook betalingsrechten ontvangen, maar voor een waarschijnlijk veel groter deel gaat het ook om (voormalige) boeren en particulieren die alleen een landbouwtelling in moeten leveren terwijl ze geen bedrijfstoeslag aanvragen.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer