Doorgaan naar artikel

‘Strafheffing’ op gas raakt groenteverwerking

VNO-NCW wil het kabinet overtuigen dat lastenverhoging op gas bedrijven als groentenverwerkers in de problemen brengt.

Duizenden bedrijven willen wel verduurzamen. Dit kunnen ze echter nog niet, bijvoorbeeld omdat ze nog in de rij staan voor een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet of omdat een alternatief als groene waterstof niet of nauwelijks beschikbaar is. Dat schrijven ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vinden het onrechtvaardig dat die ondernemingen volgens het nieuwe klimaatplan van het kabinet straks wel een ‘strafheffing’ moeten betalen over het gas waar ze eigenlijk vanaf willen.

Conservengroentebedrijf zit klem

Bij hun brief hebben de lobbyclubs voor het bedrijfsleven zo’n dertig voorbeelden gevoegd van bedrijven die nu klem zitten. Zo noemen ze een familiebedrijf in productie van conservengroente. Het bedrijf kan niet uitbreiden door het ontbreken van een goede elektriciteitsaansluiting. De planning voor realisatie van een nieuw onderstation (stroom) is pas in 2028. Die capaciteitsgroei is noodzakelijk voor het bedrijf om verder te kunnen elektrificeren en om gewenste eigen opwekte zonnestroom terug te kunnen leveren op het net, schrijft VNO-NCW.

Veel andere verduurzamingsoplossingen staan nog in de kinderschoenen, zoals groene waterstof, grote industriële warmtepompen. Of ze vragen in het geval van e-boilers zoveel extra elektriciteit dat inzet simpelweg te duur is.

Ondermijning draagvlak energietransitie

Bij de organisaties klinkt onbegrip. “Dit ondermijnt – als we niks doen- volledig het draagvlak onder de energietransitie. Het voelt zeer onrechtvaardig zolang er geen enkel handelingsperspectief is voor veel ondernemers. Dit kan het toch al negatieve sentiment over het beleid vanuit Den Haag alleen maar verder versterken.”

Volgens de ondernemers is de maatregel ook helemaal niet nodig voor het halen van het klimaatdoelstelling van 55% CO2-reductie in 2030. De maakindustrie zou volgens de laatste planning met het nieuwe klimaatpakket zelfs uitkomen op 66% besparing, stellen ze.

De Tweede Kamer praat binnenkort over de voorgestelde aanpak. VNO-NCW en MKB-Nederland vragen niet alleen om af te zien van de forse lastenverzwaring. Ze willen ook meer hulp voor kleinere ondernemers bij het maken en uitvoeren van verduurzamingsplannen. En ze wijzen op de noodzaak dat randvoorwaarden als de beschikbaarheid van voldoende groene energie op orde moeten komen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin