Doorgaan naar artikel

Stichting Aardbeionderzoek roept telers nogmaals op tot deelname

De Stichting Aardbeionderzoek (SAO) heeft vorig jaar een mooie start gemaakt, maar nog onvoldoende overtuigend om al het benodigde onderzoek goed aan te pakken. “Het aantal telers moet verder omhoog”, aldus ZLTO-manager Janny Trouw op de Aardbeidag in Den Bosch. “97 productietelers zijn lid, wie volgt?”

De telers die zich hebben ingeschreven, zijn samen goed voor ruim 230 hectare onder glas, bijna 500 hectare vollegrond, en bijna 250 hectare stellingen. Telers betalen een prijs van € 250 plus een bijdrage per hectare. Die bedraagt voor glasteelten € 100 per hectare, € 60 per hectare stellingen en € 25 per hectare vollegrond. Daarnaast is 98% van de vermeerderaars/veredelaars lid, en een bedrijf met belangen in de aardbeiensector. De inkomsten die dit tot nu toe heeft opgeleverd zijn ontoereikend om de huidige onderzoekwensen te realiseren, aldus Trouw. Met verrekening van de kosten die al zijn besteed aan (lopend) onderzoek resteert voor 2018 nog in totaal € 40.000 (€ 15.000 telersgeld en € 25.000 inleg van plantenkwekers).

‘Genoeg te doen’

De te wensen onderzoeksonderwerpen hebben betrekking op Erwinia, witte vlieg, Suzuki-fruitvlieg, trips en op Pestalotiopsis en bodemziekten. In het uitzetten van het onderzoek geldt steeds ‘de beste koop en passend binnen het beschikbare budget.’ Voor dit jaar liggen er al afspraken voor Erwinia-onderzoek (à € 30.000 voor 2 jaar) en een bijdrage aan het onderzoeksproject PPS Groen, gericht op oplossingen voor actuele problemen in de vollegrond en de ontwikkeling van teeltsystemen die de afhankelijkheid van chemie verminderen. SAO draait hierin mee (à € 25.000) in het onderzoek naar ‘bodemresetten’ en gericht op de aanpak van engerlingen. PPS Groen werkt met een budget van € 2,5 miljoen. Trouw: ”Voor een schijntje van dat bedrag zitten we dus mede aan het stuur van dit belangrijke onderzoek.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin