Doorgaan naar artikel

Sterke signalen voor verdere krimp tomatenareaal

Gezond tomatengewas. - Foto: Ton van der Scheer

Gezond tomatengewas. - Foto: Ton van der Scheer

De tendens dat tomatentelers een alternatieve teelt kiezen, is niet ten einde. Zo zou 100 tot 125 hectare tomaat dit jaar verdwijnen.

De onbelichte tomatenteelt krimpt dit jaar. Daar lijkt iedereen het over eens. Die krimp bedraagt 100 tot 125 hectare, wordt uit verschillende bronnen gesteld in de keten van uitgangsmateriaal. Dat zou een forse daling zijn naar net boven de 1.700 hectare. Niet overal worden de cijfers bevestigd. Niet alle zaadbedrijven hebben de overzichten gemaakt. Bij opkweekbedrijven lijkt het beeld helderder en wordt de krimp bevestigd, al zijn er tomatenbedrijven die door de gasprijs veel later bestellen.

Vanwege virusbesmettingen met ToBRFV en hoge kosten schakelen tomatentelers over naar andere gewassen, zoals paprika en vooral komkommer. De omschakeling naar komkommer is al langer gaande, maar deze lijkt nog niet gestopt. De krimp zou vooral bij het teeltsegment tros plaatsvinden.

Prominent: Stabiel areaal wel komkommers

De grootste telersvereniging in Nederland Prominent heeft een stabiel areaal. De dertig leden zetten dit jaar samen 440 hectare tomaten op. Dat zijn niet per se dezelfde kassen als vorig jaar. Waar een aantal tomatentelers wegens virusdruk tijdelijk uitwijkt naar komkommer, is er ook uitbreiding van het areaal bij het lid Schenkeveld, laat Prominent weten.

Ook bij RedStar blijft het areaal gelijk. Over areaalkrimp wordt wel in de wandelgangen gesproken, maar officiële cijfers heeft directeur Henri Lambriex nog niet gezien.

Deze week meldde tomatenbedrijf Gebroeders Zwinkels dat de locatie in De Lier ‘omgebouwd’ is naar 4 hectare aardbeien. Ook opkweekbedrijven melden dat vaste klanten andere gewassen bestellen. Paprika en komkommer worden genoemd als uitwijkgewas, vaak door ToBRFV-vrees.

ToBRFV-resistent tomatenras

Een bewezen ToBRFV-resistent tomatenras heeft nog geen echte voet aan de grond gekregen in de teelt. Toch liet Agro Care vorige week weten mogelijk te planten met een resistent ras in besmette kassen, als proeven goed uitpakken. Eerder meldden de zaadfirma’s al dat ToBRFV zorgt voor weinig verschuivingen in de segmenten. Wel zou er een toename zijn in de snack- en smaaktomaten.

Beheer
WP Admin