Doorgaan naar artikel

Sterke coöperatie gezocht

Coöperaties zullen in de toekomst steeds meer invloed op de afzet- en ketenstructuur verliezen, verwachten analytici.

Telers willen meer in contact zijn met de afnemers. Daarmee zal de afzetstructuur meeveranderen en zullen de tussenschakels in de keten een andere functie krijgen. Zo ook de rol van de coöperaties. Onder druk van de aangesloten tuinders, opereren deze organisaties transparanter en versterken zij hun faciliterende rol. The Greenery met Coforta als coöperatie is daar een goed voorbeeld van. Niet-Coforta-leden zijn in gesprek met The Greenery, omdat zij verwachten bij een grote organisatie minder kwetsbaar te zijn.

Als we even teruggaan in de tijd, valt op dat coöperaties een zeer belangrijke rol hebben gespeeld in de economische groei van boeren en tuinders. Via de coöperatie konden producenten zich verenigen en zo gezamenlijk doelen bereiken die voor individuele bedrijven onbereikbaar zouden zijn. Ook zijn zij belangrijk geweest bij de bundeling.

Afgelopen week legde directeur Frans van Dijck van ZON Fruit & Vegetables zijn functie neer. De reden is een verschil van inzicht over de toepassing van de nieuwe koers. Telers worden – zeker in deze economisch moeilijke tijden – steeds kritischer en eisen zichtbare daadkracht. Het is onder die druk dat bestuursvoorzitters, directeuren en managers de afgelopen periode regelmatig sneuvelen. Leden van coöperaties zijn namelijk niet alleen aandeelhouder/eigenaar van hun coöperatie, maar ze hebben er ook een zakelijke relatie mee. Sterker nog: die zakelijke relatie staat centraal. Hun zeggenschap en aandeelhouderschap zijn over het algemeen ook gerelateerd aan de mate waarin ze zaken doen met hun coöperatie. Ze zijn daarmee enerzijds ter zake kundig en anderzijds dubbel betrokken. Dat maakt coöperaties zo sterk en van groot belang voor de toekomst van de tuinbouw, mits zij voldoende rekening blijven houden met de behoeften van hun leden.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Esther de Snoo

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin