Doorgaan naar artikel

Sterk prijsherstel vruchtgroenten

De markt van een aantal vruchtgroenten lijkt zich razendsnel te herstellen na een periode van hoge productie, beperkte vraag en bijzonder lage prijzen. Op de eerste twee veildagen van deze week gingen de prijzen van aubergine en rode en gele paprika al ver boven 1 euro per kilo.

Gele paprika (85) deed vandaag € 1,37 per kilo en rode paprika (85) €1,17 per kilo bij The Greenery. Bij Zon Fruits&Vegetables was dat respectievelijk € 1,41 (geel) en € 1,20 (rood) per kilo. Aubergineprijzen stegen bij The Greenery richting €1,40 per kilo. Bij Zon ging de fijnere sortering zelfs al boven € 1,50 per kilo.

De tomatenprijzen kwamen ook in beweging. Voor het eerst sinds half juli stopte vandaag de klok van The Greenery bij de verkoop van losse tomaten en trostomaten weer bij prijzen rond of boven 40 cent per kilo. Ook bij BelOrta is er sprake van prijsopleving bij alle tomatensegmenten. Opvallend was het herstel bij Prunella-pruimtomaten. Die brachten op de Belgische veiling gisteren 64 cent per kilo op. Eind vorige week was dat nog 18 cent per kilo. Bij Zon Fruits&Vegetables was de prijsstijging minder groot

Komkommer doet het voor de klok van The Greenery ook beter dan de afgelopen weken. Gisteren deden de 40-ers 25 cent per stuk. De 35-ers brachten vandaag 19 cent per stuk op.  Bij BelOrta zakte de klokprijs voor de 40-ers gisteren wel aanzienlijk (naar 21 cent), maar daar was de prijs eind vorige week ook veel hoger opgelopen dan in Nederland.

Minder aanbod

Was de prijsdip in de afgelopen maand vooral het gevolg van een hoog aanbod en tegenvallende vraag. Nu lijkt het tegenovergestelde de oorzaak van het vlotte herstel van de prijzen. Door het tegenvallende weer met lage temperaturen en minder licht zijn de producties sterk gedaald. Tegelijkertijd begint de vakantieperiode ten einde te lopen waardoor de vraag aantrekt. Zelfs ondanks de Russische invoerstop op groenten lijkt de vraag voldoende groot om de prijzen te doen stijgen.

Te laat

Zeker voor tomaat en komkommer is het prijsniveau nog niet op een niveau boven kostprijs. Het is echter te verwachten dat in de komende periode de prijzen van deze groente ook verder zullen stijgen. Het aantrekken van de markt en de noodmaatregelen die Brussel heeft genomen vanwege de Russische importboycot zullen de verliezen van dit seizoen misschien verzachten, maar zeker niet goed maken. Daarvoor komt het prijsherstel sowieso te laat.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin