Steekspel rond groentefacturen Quality Queen

15-07-2020 | Laatste update op 14-09 | |
Foto: Peter Visser.
Foto: Peter Visser.

Bij de afwikkeling van het faillissement van Quality Queen botsen curator en Rabobank over het terughalen van geld voor geleverde groente.

In het derde faillissementsverslag staat dat Rabobank bijna een half miljoen euro niet heeft terug ontvangen van afnemers van groente van Quality Queen. Dat handelsbedrijf ging december 2019 failliet. De bank mag dat geld terughalen van klanten van Quality Queen omdat het de debiteurenpost als onderpand had.

Begin vorige maand wilde de bank de vordering op klanten openbaar veilen. Een koper zou dan zelf de groentefacturen mogen innen. Dat is tegen de zin van de curator Mathieu Souren. In het faillissement is een groep telers overigens niet betaald voor hun groente.

Kritisch

De curator is al vanaf de start van het proces kritisch op de bank. De vorderingen op afnemers van groenten van Quality Queen liet de bank gelijk door een incassobureau doen, terwijl circa € 1,5 miljoen gewoon zou worden betaald. De vergoeding voor de incasso zou gemakkelijk kunnen worden uitgespaard, stelt curator Souren. Hij vindt dat niet in het belang van kredietverzekeraar Atradius die ruim € 800.000 aan schulden van Quality Queen heeft verzekerd.

Curator: publieke veiling brengt weinig op

Een publieke veiling zou volgens de curator weinig opbrengen, omdat alleen de moeilijk betalende afnemers nog over zijn. Volgens de curator gaat een incassobureau niet ver genoeg in het afdwingen van betalingen, omdat het niet zou lonen. De Rabobank heeft nu opnieuw uitstel gekregen om de vorderingen te innen. Door de coronacrisis kreeg de bank tot 11 september uitstel van de rechter-commissaris.

Andere vorderingen

Uit het faillissementsverslag blijkt verder dat het UWV een preferente vordering van € 121.678 ingediend heeft. Ook kwam een boedelvordering binnen van het UWV ter waarde van € 167.723. De belastingdienst heeft een preferente vordering van € 88.385 ingediend. Die vorderingen op de failliete bv’s gaan boven gewone concurrerende crediteuren.

In totaal is bijna € 6 miljoen aan claims neergelegd van concurrerende crediteuren. Dat is nog buiten de vorderingen van pandhouder Atradius en Rabobank, dat dus nog bijna een half miljoen euro niet kan uitwinnen uit de geleverde groente aan afnemende supermarkten en handelsbedrijven. Opgeteld is dat veel meer dan de verwachte boedel.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer