Doorgaan naar artikel

‘Steeds regelmaat en zetting’

Het gewas van de gele paprika bij Michiel Koolhaas in Bergschenhoek staat nog wel steeds generatief, maar van lieverlee ziet hij er steeds meer groei in komen.

“Je komt wat verder in de tijd. Het helpt ook dat we eerst wat groen hebben gesneden. Daardoor stond het gewas steeds redelijk in balans. Het heeft steeds regelmatig gestaan. We hebben telkens wat zetting gekregen.”

Daardoor is de plantbelasting nog steeds hoog. “Omdat het zo licht is, blijft het gewas zetten en heb je snel weer nieuwe vruchten. Andere jaren moest je soms blijven bijsturen: hier een dingetje en daar een dingetje. Nu is het wat dat betreft een saai jaar.”

De geoogste gele paprika’s zijn heel grof. “De kwaliteit is ook heel goed, met minder dan een procent binnenland. Het komt ook door het mooie voorjaar dat het zo makkelijk gaat.”

Laag gasverbruik

Het lagere gasverbruik is ook een gunstig gevolg van het zachte voorjaar. “Dat drukt de kosten een beetje, in een tijd met lage prijzen voor de paprika’s.” Het scherm gaat open als de buisvraag lager wordt dan de minimumbuis-instelling van 45 graden Celsius. Onder een buitentemperatuur van 13 graden gaat het weer dicht. Doordat Allrounder een vrij generatief ras is, lukt het ook makkelijker om redelijk veel schermuren te maken. De neiging naar een wat schralere gewasstand maakt wel dat Koolhaas zijn schermstrategie iets heeft bijgesteld, om straks bij grote zomerse instraling wat eerder te gaan schermen. “Voorheen, met een vegetatiever ras (Inzell) met voldoende bladbedekking en vruchten die minder hoog in de kop zaten, deed hij dat nooit.”

Krijten tegen felle instraling gaat hem een stap te ver. “Dat past niet zo bij mij.”

De voornacht van 18 graden Celsius is bij zonop omhoog gehaald naar 20 graden. Bij 22,5 graden Celsius wordt gelucht, om uiteindelijk aan het einde van de middag een kastemperatuur van 26 graden toe te laten.

Toppen op twee blaadjes

Om wat meer gewas te krijgen, wordt op twee blaadjes getopt. “Dan hoef je pas op 30 centimeter onder de kop toppen weg te halen. We hebben dan ook weinig topgroei en weinig topwerk.”

Aan plagen heeft het gewas wel wat last van spint gehad. Daartegen is Phytoseiulus uitgezet en is een keer een correctie met Floramite toegepast. Er is nog een correctie met Plenum tegen luis uitgevoerd, maar verder blijven plagen goed onder controle. “Het enige wat we helaas niet onder controle hebben, is de prijsvorming.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin