Steeds meer Chinees tomatenconcentraat bijgemengd

18-05-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Meerdere telersverenigingen kregen in 2016 een boete opgelegd vanwege problemen met de subsidieregeling GMO. Foto: ANP
Meerdere telersverenigingen kregen in 2016 een boete opgelegd vanwege problemen met de subsidieregeling GMO. Foto: ANP

Voedingsfabrikanten mengen steeds meer goedkoop Chinees tomatenconcentraat bij Europees concentraat, zonder dat op de verpakking te vermelden.

Europese regels laten toe dat de herkomst niet vermeld hoeft te worden. Dat stelt de Italiaanse Europarlementariër Nicola Caputo in vragen aan de Europese Commissie. Ook parlementariër Mario Borghezio heeft vragen gesteld over de importgroei van tomatenconcentraat van 43%. Dat komt overeen met een vijfde van de nationale productie in Italië, bleek eerder uit een rapport van de Italiaanse boerenorganisatie Coldiretti.

Herkomst puree

Borghezio wil dat Europese regels voor tomatenpuree ook van toepassing worden op tomatenconcentraat. Voor puree moet de herkomst van de tomaten worden aangegeven, maar voor voedingsmiddelen waar tomaten een van de ingrediënten zijn, zijn de regels vrijblijvend. In 2015 koos de Europese Commissie voor een vrijwillige regeling waarbij fabrikanten vrij zijn in het etiketbeleid. Chinees concentraat wordt bijgemengd aan Italiaanse en daarna wordt een Europese herkomst aangegeven.

‘Geen voedselveiligheidsrisico’

Eurocommissaris Andriukaitis ontkent dat er voedselveiligheidsrisico’s zitten aan het Chinese tomatenconcentraat, zoals Berghezio zegt. De vrijwillige ingrediëntenregeling is ingevoerd omdat consumenten niet bereid zouden zijn meer te betalen voor hun voeding. Het inkomensbeleid voor Italiaanse producenten wordt geregeld via het Europees landbouwbeleid, aldus Andriukaitis.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer