Steeds krappere aanvoer maakt paprikahandel nerveus

30-03-2017 | |
Foto: Groenten & Fruit
Foto: Groenten & Fruit

De prijzen van Nederlandse rode en gele paprika’s blijven redelijk hoog, terwijl de prijs van de groene sterk is gedaald. Deze prijsontwikkeling is een aankondiging van een periode van erg krappe aanvoer vanwege het donkere weer in februari.

De prijzen van rode en gele paprika’s zijn deze week weer even hard gestegen als ze halverwege vorige week plotseling daalden. Gisteren kwamen de klokprijzen van de grofste (221+) rode paprika’s bij BelOrta boven € 2,50 per kilo, 60 cent hoger dan vorige week vrijdag. Bij The Greenery stegen de indicatieprijzen afgelopen dinsdag naar circa € 2,20 tot € 2,25 per kilo voor de 221+ en 181+ sorteringen. Gele paprika kwam daar vandaag voor het eerst deze week voor de klok en realiseerde een indicatieve prijs van rond € 2,40 per kilo.

Bij ZON fruit & vegetables zijn de lichtere sorteringen rode paprika duidelijk hoger geprijsd en in de loop van deze week 20 tot 25 cent per kilo gestegen naar circa € 2,35 per kilo. De prijs van de 221+-sortering ligt de hele week rond € 2,20 per kilo. De prijs van oranje paprika ligt gemiddeld nog wat hoger dan de gele en rode.

De prijsontwikkeling van de kleurtjes steekt schril af tegen die bij de groene paprika. De indicatieve klokprijzen van groene paprika op de Nederlandse veilingen gaan in de loop van deze week richting € 1 tot € 1,10 per kilo, terwijl dat eind vorige week nog bijna het dubbele was. Verschillende sorteringen gingen vandaag zelfs onder de grens van € 1 per kilo.

Schipperen tussen NL en ES

De grote prijsverschillen tussen de kleurtjes en de groene paprika wordt voor een deel veroorzaakt doordat telers deze week groen tussen gekleurd zijn gaan snijden, omdat de prijzen vorige week zo aantrekkelijk waren. Daarnaast komt er van de telers die groen telen meer product dan bij de gekleurden. De groene gaan voornamelijk in de mixverpakkingen, maar doordat er minder gekleurde zijn, is er een overschot van. Middenin het seizoen gaat groen ook wel veel naar Engeland, maar daar heeft Spanje nu nog een stevige positie, zegt Jaap van den Berg van Haluco in Waddinxveen. Volgens hem kloppen de prijsverschillen in de markt niet. “Voor Nederlandse betaal je € 12 per doos en voor Spaanse € 5 tot € 7. Er zijn wel retailers die willen overschakelen, maar Nederland kan de volumes gewoon nog niet leveren.”

‘Handel speelt spelletjes’

Op de veilingen in Almería is de paprikaprijs de laatste anderhalve week juist met 60-70% gedaald naar circa 75 cent per kilo voor de rode en groene, en 62 cent per kilo voor de gele (prijzen van donderdag 30 maart). “In kwaliteit doen ze zeker onder voor de Nederlandse, maar als je er 10% uit sorteert heb je toch best een aardige partij”, aldus de inkoper.

Volgens een teeltvoorlichter speelt de handel spelletjes door hoge prijzen voor groene in het vooruitzicht te stellen en dan toch bij te kopen in Spanje, waardoor de prijzen veel lager uitvallen. “Ik denk dat veel telers zich nu achter de oren krabben. Want ze hadden ze beter kunnen laten hangen voor deze lage prijzen.”

Aanvoer tot pasen erg krap

Volgens de inkoper zijn er al handelshuizen die aan het sparen zijn om hun klanten te kunnen blijven beleveren. De aanvoer zal naar verwachting alleen nog maar krapper worden in de komende twee weken, is de verwachting van telers en voorlichters.

Door het extreem donkere weer in de weken 5 tot 9 is er nauwelijks zetting geweest, omdat de gewassen ook juist zwaar belast waren op dat moment. “Er komt landelijk een flinke dip in de aanvoer. Al lopen niet alle regio’s, telers en rassen synchroon”, zegt gewasspecialist Ton Berkers van zaadfirma Rijk Zwaan. In de voorbije weken werd geregeld nog wel 0,5 kilo per vierkante meter gehaald. Voor de komende weken wordt de productie van de gekleurde paprika’s door een andere paprikateeltvoorlichter geschat op slechts 1 tot 2 ons per vierkante meter.

Te vroeg voor conclusies

Door het mooie weer van eind maart loopt de afrijping weer een paar dagen in, maar een dip is niet te voorkomen. Of deze dip gevolgen heeft voor de totale productie, valt nu nog niet te zeggen. “Eind deze week hebben de telers gemiddeld ruim 2 kilo per vierkante meter weg. Het staat al vast dat ze later aan de 5 kilogrens zullen aankomen. Maar de echte productiemaanden zijn april, mei en een deel van juni. Daar is het vorig jaar mis gegaan, waardoor we aan het eind een half zetsel tekort kwamen”, aldus Berkers.

Stel in de marktmodule uw eigen vergelijkingsgrafieken samen.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur


Beheer