Doorgaan naar artikel

STEC-bacterie in Nederlandse spinazie en rucola

Foto: Canva

Foto: Canva

Supermarktketen Jumbo roept zakken gewassen en ongewassen spinazie terug vanwege de STEC-bacterie.

In een partij spinazie en rucola van Nederlandse herkomst is de STEC-bacterie aangetroffen. In het Europese voedselveiligheidssysteem RASFF is hier melding van gemaakt.

Het product is in ieder geval in Nederland en in Denemarken in de winkels terechtgekomen. Het product is ook geëxporteerd naar België, Cyprus, Duitsland, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In deze landen zijn nog geen maatregelen genomen.

Besmetting via mest

De STEC-bacterie is een soort E.coli. De bacterie komt van nature voor in darmen van vee. Gewassen kunnen besmet raken via mest die gebruikt wordt op het land, bij besproeiing met besmet oppervlaktewater of door contact met mest van (wilde) dieren.

Mensen die de bacterie binnenkrijgen, kunnen er erg ziek van worden. De bacterie kan vooral gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem.

Het gaat om de zakken Jumbo Spinazie Gewassen van 600 gram met de code 8718452309870 en houdbaarheidsdatum 06-09-2022. Klanten die de gewassen en ongewassen spinazie hebben gekocht, krijgen hun geld terug.

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin