Doorgaan naar artikel

Start-up AgroWizard ontwikkelt app voor preiplanten

Met de opbrengstmeter kan op het veld al een selectie tussen preiplanten gemaakt worden - Foto: Stan Verstegen

Met de opbrengstmeter kan op het veld al een selectie tussen preiplanten gemaakt worden - Foto: Stan Verstegen

Start-up AgroWizard startte drie jaar geleden met een volautomatische stamdiktemeter. De startup ontwikkelt met twee partners nu ook een opbrengstmeter voor preiplanten.

AgroWizard heeft inmiddels vijf apps in ontwikkeling: twee voor de boomteelt en drie voor andere teelten. Een van die drie is een opbrengstmeter voor preiplanten die de start-up samen met twee partners aan het ontwikkelen is. Pim Deuling, directeur van AgroWizard, op de website van Brightlands Campus Greenport Venlo: “Bij bomen heb je tientallen dikteklassen, bij prei zijn dat er slechts twee: verkoopbaar (5 mm of meer) of niet-verkoopbaar (5 mm of minder). Op een perceel staan vaak wel honderdduizenden preiplanten en een preiplantenkweker wil deze selectie tijdens het rooien al snel kunnen maken. Dat kan met deze opbrengstmeter.”

Volautomatisch stamdikte meten

De Venlose campusbewoner is drie jaar geleden gestart met een stamdiktemeter die volautomatisch de stamdikte en de GPS-locatie van laan- en vruchtbomen op een perceel meet. In 2021 was er een eerste prototype en sinds 2022 meet AgroWizard bij een aantal klanten van het eerste uur de dikte van de bomen. Deze telers weten nu precies waar welke boom staat en kunnen de groei in de gaten houden en bijsturen. Met als resultaat: met elke meting weten de kwekers hoeveel euro’s er op dat moment op hun velden groeien.

Snel groeiende AgTech start-up

AgroWizard is vanaf de start gevestigd op Brightlands Campus Greenport Venlo. De start-up is inmiddels een van de snelst groeiende AgTech startups in Nederland met innovatieve hardware producten, softwareapps én een online dataplatform.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin