Startschot Leerstraat Prei voor kinderen

04-11-2015 | |
Startschot Leerstraat Prei voor kinderen
Startschot Leerstraat Prei voor kinderen

Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking en Bayer CropScience Vegetables Seeds hebben in Villa Flora het startschot gegeven voor de Leerstraat Prei voor kinderen. Dit is een onderwijsconcept waarin basisschoolleerlingen de wereld van prei ‘van grond tot mond’ leren kennen. De kinderen krijgen op school een introductieles over prei, gaan op bezoek bij een preiteler en bereiden onder begeleiding van een professionele kok hun zelf geoogste prei tot een gerecht. Op 2 november was de officiële opening van de leerstraat.

De methodiek van de leerstraat is in 2013 door Kokkerelli, in samenwerking met Citaverde College, ontwikkeld en gevalideerd door de Universiteit Maastricht. Inmiddels hebben ruim tweeduizend Limburgse kinderen met hun klas deelgenomen aan een leerstraat. Daarvan is prei, in samenwerking met Bayer, nu de achtste. De overige zijn champignon, aardbei, tomaat, asperge, paprika, kool en blauwe bes.

Kinderen zijn de toekomst

Voor Bayer zijn kinderen de toekomst en is de wisselwerking tussen (de nog jonge) consument en de veredeling belangrijk. Prei is voor Bayer als grootste veredelaar van preirassen, een belangrijk regionaal gewas waarbij ze in de veredeling niet alleen de eisen van telers, maar ook die van consumenten centraal stellen, aldus Jos Tholen. “Dan gaat het om smaak, vorm, kleur en structuur. Daarnaast is het voor kinderen leerzaam hoe groenten veredeld en geteeld worden. Daarom werken we hieraan mee.”

Suzanne Bisschops van Kokkerelli vult aan: “Je moet goed kijken waarom kinderen iets wel of niet lekker vinden. Is het de smaak, de textuur of de combinatie van ingrediënten. Als je kinderen betrekt bij het ontwikkelen van recepten, ontstaan er vaak verrassende zaken zoals prei-perensoep. Niet alleen lekker, maar ook nog gezond!”

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer