Start overleg glas-cao onzeker door petitie

04-12-2019 | Laatste update op 14-09 | |
Foto: Bart Nijs Fotografie
Foto: Bart Nijs Fotografie

FNV en CNV bieden morgen een door honderden leden ondertekende petitie aan. “Alleen met een normale inzet starten we de CAO-onderhandelingen.”

De datum van 5 december staat al een tijdje rood omcirkeld in de agenda‘s. De eerste ronde van onderhandelingen zou op die dag misschien al klaar kunnen zijn voordat ze begonnen is. Sander Martins, bestuurder FNV Agrarisch Groen: “Met de petitie laten de leden zien dat ze een fatsoenlijke cao willen, zonder verslechteringen en met een goede loonontwikkeling.”

Ledenraadpleging bonden

De inzet waarmee de werkgevers deze eerste ronde in wilden gaan was begin oktober al reden voor FNV om het overleg op te schorten en eerst een ledenraadpleging te beleggen. “Het komt neer op 0% loonsverhonging en twaalf verslechteringen. Als dat het uitgangspunt is, dan gaan wij niet aan tafel”, aldus Martins.

WAB aanpakken in cao

De FNV zet voor de cao van 2020 in op 5% loonsverhoging, het mogelijk maken van vroegpensioen voor zware beroepen en de toepassing van één fatsoenlijk loongebouw. De werkgevers in de glastuinbouw zetten in op een door de soeciale partners gedragen aanpassing van de Wet Arbeidsmarkt in balans. Die WAB, die per 1 januari van kracht wordt, laat ruimte voor sectoren als de tuinbouw met veel seizoen- en piekarbeid, om in goed overleg delen van de wet aan te passen. LTO Nederland heeft al uitgerekend dat zonder dergelijke aanpassingen de WAB zorgt voor een stijging van de kosten voor arbeid van 7%.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer