Doorgaan naar artikel

‘Start nieuwe biologische teelt met helft oppervlakte’

“Ondanks de hoge gasprijzen planten we in week 2 en 3 van 2022 toch minimaal de halve oppervlakte van alle gewassen. Zo kunnen we onze vaste klanten het totale assortiment aanbieden”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten.

In week 45 was de laatste oogst van paprika, tomaat en aubergine. De laatste komkommers zijn al een paar weken eerder geoogst. “De kwaliteit van onze bio-vruchtgroenten was tot het einde van de teelt bijzonder goed; van de tomaten zelfs supergoed. Maar de prijzen aan het einde van het seizoen zijn ronduit mager. De productafzet loopt de laatste weken al erg moeilijk. Reden hiervoor is dat de Spaanse productie op gang is gekomen, waardoor de retail hier kiest voor continuïteit en scherpe prijs. Nederlands product, dat duurder is, laten ze hierdoor links liggen.”

Selectief verwarmen

Vanwege de hoge energieprijzen is half oktober al de stekker uit de verwarming gehaald. Het biologische glasgroentebedrijf heeft alleen nog de wkk-installatie rendabel laten draaien. De teeltmanager: “Hiermee hebben we selectief verwarmt. We hebben ons wel verbaasd over hoe de gewassen zich hebben gehouden en niet op productkwaliteit hebben ingeboet.”

Normaal stopt de teelt begin november, maar loopt nu iets langer door omdat de vruchtgroenten langer nodig hebben om af te rijpen.

We hebben ons verbaasd over hoe gewassen zich hebben gehouden en niet op kwaliteit hebben ingeboet

Na het beëindigen van de teelt worden de komende drie weken de kassen leeggeruimd en schoongemaakt. Het schoonspuiten van de kasopstanden en het glas gebeurt met warm water onder hogedruk. “Vanwege het biologisch telen kunnen we niet meer doen om te ontsmetten, anders helpen we het voor ons belangrijke bodemleven om zeep. Gelukkig hebben we nog geen last van ToBRFV in tomaten of CABYV in komkommer. Hierdoor hoeven we niet rigoureus te ontsmetten, wat een negatief effect op het bodemleven heeft.”

Compost inbrengen

De teeltmanager is bezig met de berekening hoeveel van de verschillende soorten compost nog voor de jaarwisseling worden ingebracht in de kasgrond. “Het zal een combinatie worden van groencompost, half-houtige en Demeter-potstalcompost, inclusief aanvullende componenten zoals gesteente- en sporenelementen.”

Als de kasgrond klaarligt, kan voor het plantklaar machinaal geboord worden. Na de vroege planting van alle gewassen in week 2 en 3 op een halve oppervlakte, vinden in week 10 en 11 de tweede plantingen op de andere helft plaats. Van Marrewijk: “Dit is niet onze keuze, maar een gevolg van de hoge gasprijs. Behalve voor de wkk was er geen gashoeveelheid meer vastgelegd. Er was gerekend op het overschakelen op de geothermiebron van Duurzaam Voorne, die afgelopen augustus in gebruik had moeten worden genomen. In de opstartfase zijn er echter problemen in het doublet ontstaan, waardoor er geen warmte kan worden geleverd. Door alle problemen lijkt de levering van aardwarmte met een jaar uitgesteld te worden tot augustus 2022.”

Groei in biologische komkommer

De teeltmanager ziet een groeiende belangstelling voor de biologische komkommer. Hier staat tegenover dat paprika het steeds moeilijker heeft. “In de paprikateelt zien we meer concurrentie vanuit Zuid-Europa. In tomaten, vooral de snack, is er minder concurrentie, omdat deze in Spanje onder druk staat. Tomatentelers, ook biologische, schakelen daarom over naar paprika. Omdat de paprika op verschillende hoogtes wordt geteeld en door de relatief koele nachten, kunnen ze paprika’s bijna jaarrond blijven telen.”

Concentratie bio-vruchtgroenten

Samen met BioVerbeek gaat het biologische glasgroentebedrijf per 1 januari over naar een andere telersvereniging. “Het doel hiervan is dat we een sterkere concentratie van het biologisch product krijgen, waardoor de vier aangesloten telers via Harvest House BIO de retail beter kunnen voorzien van bio-vruchtgroenten onder glas.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin