Doorgaan naar artikel

Start bouw grootste zonnepanelenproject van Europa

GroenLeven is gestart met de bouw van het grootste agri-PV-project boven zachtfruit van Europa. Als het project gereed is, staan er frambozen onder 24.206 zonnepanelen. De zonnepanelen wekken voldoende stroom op voor zo’n 2.810 huishoudens.

Het agri-PV project van GroenLeven verreist bij teler Maarten van Hoof uit Olland, gemeente Meierijstad. Hij teelt frambozen, bramen, bessen en asperge. De teelt onder zonnepanelen betreft het zachtfruit. GroenLeven heeft meerdere agri-PV-projecten in Nederland gerealiseerd die samen goed zijn voor bijna 15 megawatt.

Aanleg na pilot

Aan de bouw van het grootste agri-PV-project van Europa is een pilot voorafgegaan. In 2020 werd er al boven een deel van de frambozen en bramen van Maarten van Hoof zonnepanelen geplaatst. Na succesvolle resultaten heeft Van Hoof ervoor gekozen om zijn volledige frambozenteelt te voorzien van zonnepanelen.

Voordelen zonnepanelen

“Normaal plaatsen we folie over het fruit, om het te beschermen tegen heftige weersomstandigheden”, legt Maarten van Hoof uit. “Frambozen kunnen niet tegen te veel regen, dan gaan ze schimmelen. Daarnaast zijn panelen steviger. Ze maken bij veel wind ook geen klapperend geluid, je hebt geen last van de reflectie van de zon én ze zijn arbeidsvriendelijker: folie moet je vaak vervangen. Het is een investering die mijn bedrijf toekomstbestendig maakt.”

Onderzoek WUR

GroenLeven heeft meerdere agri-PV-projecten gerealiseerd, onder andere boven frambozen, bessen en aardbeien. Bram Wasser, projectmanager agri-PV van GroenLeven: “Agri-PV biedt veel voordelen. Ieder fruitsoort vereist een ander gebruik van agri-PV. Daarom hebben we samen met de Wageningen University & Research (WUR), de beste toepassing van agri-PV onderzocht voor elke bekende Nederlandse fruitsoort. Bij de onderzoeken is gekeken naar onder andere de lichtdoorlatendheid (PAR) van de panelen, het klimaat onder de panelen, temperatuur, reductie gewassenbestrijdingsmiddelen, fruitproductie en de Brix-waarde.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin