Stappen gezet voor sterkere lobby glastuinbouw

08-01-2018 | Laatste update op 04-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De provincies Zuid- en Noord-Holland hebben stappen gezet voor een betere Europese vertegenwoordiging van de glastuinbouw in de EU.

Dat doen ze in een internationaal netwerk voor agrarische regio’s: Eriaff. Binnen dat netwerk proberen de Nederlandse provincies een subnetwerk tuinbouw op te richten. Doel is de positie van de glastuinbouw in de Europese beleidsontwikkeling te verbeteren. Deze maand moet voor dat tuinbouw netwerkproject het startsein worden gegeven. Dan wordt ook duidelijk wat dit tuinbouwproject, genaamd Nefertiti, precies inhoudt. Dat blijkt uit het Europa Jaarplan 2018 van de provincie Zuid-Holland.

Tuinbouwregio‘s

De provincies proberen het internationale netwerk te versterken. Noord-Holland organiseert dit jaar een technical meeting in haar provincie, naast de regio Toscane in Italië. In het kader van deze samenwering tussen tuinbouwregio’s ontvangen de provincie ook een Italiaanse handelsdelegatie in Nederland.

Bedekte tuinbouw

Naast dit netwerk is Zuid-Holland betrokken bij een verkenning naar de noodzaak voor verder lobby in Brussel voor de bedekte tuinbouw. Bij die verkenning is onder meer de lobbygroep Topsector Tuinbouw en Uitgangsmateriaal betrokken. Ook wordt binnen de Greenport West-Holland een werkgroep EU opgestart. De provincie wil door samenwerking met het bedrijfsleven de inspanningen voor lobby in Brussel verbeteren.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer