Doorgaan naar artikel

‘Stapje terug om zetting paprika te behouden’

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

“Het is niet vanzelf gegaan dit jaar”, reageert paprikateler Marcel de Koning op de gewasontwikkeling. “Rond het moment van zetten hadden we een week mist. Daarna kwam de zon gelukkig wel weer.”

Om de zetting te behouden, moest een stapje terug gegaan worden in temperatuur. Zeker omdat van het ras Keessie bekend is dat het van zichzelf al een moeizamere zetter is. “Voor mijn doen zijn we koud gegaan, met een voornacht van 16,5 graden tot 01.00 uur en dan in één keer naar 20,5 graden.”

Nog niet dunnen

Uiteindelijk zijn er genoeg vruchtjes aan gekomen. “Misschien zelfs wel wat te veel. Maar dunnen doe ik niet zo gauw. Zeker niet met koud en nat weer. En de vruchten van Keessie worden 180 tot 200 gram, dus de plantbelasting zal niet zo hoog op gaan lopen als met de zware vruchten van bijvoorbeeld een Maranello.”

Er zitten vier tot vijf vruchtjes aan een plant, die er in het vierde en vijfde oksel aan zijn gekomen. “Niet al op het derde. Dat had ook gemogen, maar dan had je groen moeten snijden. Nu kwam het goed uit. Het zonnetje kwam nog net op tijd.”

Knoppen heel houden

Om alle knoppen goed te houden, houdt de Koning een voornacht aan van 17 graden en een nanacht van 19 graden, gevolgd door een dagtemperatuur van 21 graden. “Maar als ze er eenmaal goed aan zitten, kun je wel iets harder stoken dan bij Maranello. Ik denk dat je Keessie in het begin wat vegetatiever weg moet zetten als andere rassen. Daarna is er juist wat meer snelheid op te maken.” Rondgangen met collega’s die hetzelfde ras telen, geven meer inzicht in wat er wel en niet valt te verwachten.

Schermen

Het tweede schermdoek blijft tijdens de voornacht open, tenzij het echt heel erg koud wordt. “Anders zou de planttemperatuur onder twee dichte schermen toch wat hoger worden en bereik je het tegenovergestelde van wat je nodig hebt voor het behoud van de zetting.”

Bij de watergift worden minimaal twee rondjes gedruppeld. Er wordt ongeveer 20% drain gerealiseerd. De EC-gift is 3, wat resulteert in 4,1 tot 4,2 in de mat. “Hoger wil ik het nu niet meer hebben.”

Trips

Aan plagen is er een hele enkele trips te vinden. Na een eerdere correctie is die even weg geweest. “Het is nu even afwachten hoe het gaat lopen.” De biologie tegen de diverse plagen wordt op sterkte gebracht en gehouden. “We zijn nu van alles wat aan het uitzetten.”

Lees ook eerdere geluiden van Marcel de Koning

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin