Doorgaan naar artikel

Stanhay-precisiezaaimachines verkrijgbaar voor specialistische teelt

Importeur Homburg Holland in Stiens (Fr.) is gestart met de import van Stanhay-precisiezaaimachines. Na een jaar proefdraaien met enkele machines is de importeur ervan overtuigd dat er markt is voor deze machines in de Nederlandse akkerbouw, vooral in de (vollegronds)groenteteelt. Een impressie van een Stanhay-zaaimachine.

Voor telers van gewassen als (zaai)uien, asperges, rode kool, wortelen, witlof, chicorei, rode bieten, spinazie et cetera is het Britse zaaimachinemerk Stanhay geen onbekende. Stanhay was al wel verkrijgbaar in Nederland, maar kende geen vaste importeur. Met Homburg is die er nu wel. Daarmee is de juiste kennis en kunde in huis en zijn onderdelen van de Stanhay-zaaimachines verkrijgbaar. Stanhay is een Britse fabrikant van precisiezaaimachines. Het bedrijf heeft 30 vaste medewerkers in dienst.

Dit is een typisch Stanhay-zaaielement. Bijzonder is dat het zaaielement een langwerpig onderstel heeft met wielen aan de voor- en achterkant. Het zaaikouter tussen de wielen is in diverse zaaibreedtes leverbaar. De breedte hangt af van de zaaischijf die het zaad enkel- of breedwerpig aflegt op de bodem.
Dit is een typisch Stanhay-zaaielement. Bijzonder is dat het zaaielement een langwerpig onderstel heeft met wielen aan de voor- en achterkant. Het zaaikouter tussen de wielen is in diverse zaaibreedtes leverbaar. De breedte hangt af van de zaaischijf die het zaad enkel- of breedwerpig aflegt op de bodem.

Twee series, vier typen zaaimachines

Stanhay-precisiezaaimachines
Qua aandrijving van elementen is er keuze uit een elektrische, hydraulische of mechanische aandrijving. De mechanische is zichtbaar op deze foto. Via een tandwielenstelsel kun je de juiste zaadgift per hectare instellen.

De Stanhay-zaaimachines zijn in te delen in twee series: de X10 en de X30-serie. Beide series omvatten een mechanische (met 16 versnellingen) en een elektrische aandrijving. In dat laatste geval heeft de machine de naam X10- of X30-‘E-drive’.

De X10 zaait één zaairij per zaaielement. De X30 kan twee, drie of vier zaairijen en zelfs een soort van breedwerpig zaaien. Bij sommige gewassen is het namelijk effectiever als de zaadjes niet precies in één rij liggen.

Van alle zaaimachineseries is de basis van chassis en zaaielement min of meer gelijk. Het verschil zit vooral in de (vele keuzes) van zaaikouters, zaaischijven, aandrukwielen en uiteraard de werkbreedte en het aantal zaaielementen. Dat laatste kan gaan tot 18 rijen, al dan niet gecombineerd met granulaat- of kunstmestverdelers.

In de rij en op een bed

Elk zaaielement kan op een rijafstand zaaien van minimaal 18 centimeter. Bij de elektrische variant is de minimale rijafstand 20 of 25 centimeter. Op speciaal verzoek bouwt Stanhay zaaimachines die op bedden zaaien (tot 96 rijen op drie bedden), of zaaimachines waarbij de zaaielementen in verstek naast en achter elkaar geplaatst worden. Zo kun je volvelds heel precies zaaien.

Share this

Afbeelding
Bas van Hattum

hoofdredacteur TREKKER

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin